Eladó

Kiadó

Ingatlanvásárlásai, - eladásai és ingatlanokkal kapcsolatos jogvitái kapcsán kérdezze
szakértőnket, dr. Nagy Zoltán ügyvédet. Szakszerű segítség a jogterület szakértőjétől! Amennyiben ingatlanjoggal összefüggő kérdései merültek fel,
úgy azokat a fenti linkre kattintva teheti fel!
beeci
2011-03-06
Tisztelt Hölgyem, Uram!

Kinéztünk egy szép, újszerű lakást, viszonylag nagy (36 nm) terasszal. A gondunk az, hogy a terasz - habár szerepel a társasház alapító okiratában, mint a lakás tartozéka és külön tulajdon - nincs feltüntetve semmilyen formában a tulajdoni lapon. Egyébként a terasz csak a lakásból megközelíthető.
Gondot jelenthet ez, akár a jövőre nézve is?

Előre is köszönöm
Beeci
Erre a kérdésre még nem érkezett válasz!
Kovács Orsolya
2010-07-07
Tisztelt Ügyvéd/Ügyvédnő!

2009. májusában eladtam egy házat, minden mérőállásról 0-ás igazolást adtam,az átírásánál sem jelentkezett semmilyen probléma.

Pár hónappal később jelentkezett a tulajdonos, hogy az ELMŰ tévedése miatt van még 350.000 Ft-os tartozásom. Ezt nem ismertem el, de kb. fél év múlva jelentkezett az ügyvédjük, aki már csak 250.000 Ft-os tartozásról beszélt.Háromszor is felhívott, hogy fizessem meg ezt az összeget a megbízóinak. Kértem, hogy mutasson egy ELMŰ-s papírt vagy dokumentumot, amin látható ez a tartozás. A kérésem alól mindig kitért.
Később küldött egy ügyvédi felszólítást, hogy 15 napon belül fizessem meg ezt az összeget,nem csatolt semmilyen hivatalos dokumentumot.

Az ELMŰ-ben nyomát sem látták ennek a tartozásnak,se 2009. májusa előtt, se utána, azt mondták annyit tehetnek, hogy kiadnak még egy 0-ás igazolást. Sőt ott tudtam meg, hogy azóta az órákat leszerelték.
Mégis kaptam a Budai Központi Kerületi Bíróságról április végén egy fizetési meghagyást erről az összegről,sőt nekem kellene megfizetnem az eljárási illetéket és az ügyvédi munkadíjat,plusz kamatot is felszámoltak visszamenőleg. Persze egy ügyvéd segítségével ellentmondást nyújtottunk be. Azóta nem történt semmi.

De mégis félek, ráadásul nem értem, hogy miért nem láttam én soha erről hivatalos papírt, miért kell elhinnem, hogy ez az összeg létezik. Állítólag az ügyvédjük háromszor járt bent az ELMŰ-nél, nyilván ugyanazt a választ kapta, mint én.
Végképp nem értem a dolgot, kiváncsi lennék a véleményükre!

Köszönettel: Orsolya
Erre a kérdésre még nem érkezett válasz!
József
2009-12-03
Tisztelt Ügyvéd Úr!

A nevem József és a tanácsát szeretném kérni a következő ügyben.

Ez év júliusában vásároltam egy lakást a belvárosban. A korábbi tulajdonos kiegyenlítette a közös költség hátralékát (kb. 10 ezer forintot fizetett havonta), majd amikor én mentem a közös képviselőhöz közölte, hogy a közös költség 16 ezer forint, mivel korábban (amikor én még nem voltam tulajdonos) a ház céltartalékot, valamint pótcéltartalékot szavazott meg. Tudtommal a céltartalékot és a pótcéltartalékot a lakók egyhangú szavazatával lehet megállapítani, de én nem szavaztam meg, sőt nem is voltam tulajdnos a szavazás idején (egyébként az előző tulajdonos sem szavazott). A pótcéltartalékot egy 5 évvel ezelőtti történet miatt szavazták meg, egy vállalkozót nem fizetett ki a ház.

A kérdésem az lenne: ha nem voltam tulajdonos, nem szavaztam a kérdésben köteles vagyok-e fizetni a cél- és pótcéltartalékot, amit egy 5 évvel ezelőtti ügy miatt szavaztak meg elvileg? Ha nem fizetem és a tartozás eléri azt az összeget, hogy ráterhelik az ingatlanra jogi úton érvényt tudok-e szerezni az igazamnak (már ha igazam van)?

Átböngésztem a törvényt a társasházakról de nem találtma választ a kérdésemre.

Köszönöm a segítségét.

Maradok tisztelettel

A. József
dr. Nagy Zoltán válasza
2009-12-03
Tisztelt József!
A ház joggal követeli Öntől a tartozást, az más kérdés, hogy ebbe a perbe Ön bevonhatja az eladóját, aki nem teljesíti a szerződésben foglalt - tehermentességre stb. - kötelezettségeit.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu
Eliz
2009-12-03
Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Szeretném kikérni a véleményüket. Vásárolnánk egy családi házat, amely együttesen több jelzáloggal van terhelve az egyik külfüldi banknál.
Az adásvételi előszerződésben erről csak annyi foglaltatott bele, hogy a vételár az ingatlan tehermentes állapotára vonatkozik és a jelzálogjogok léteznek, továbbá hogy az eladó kötelezettséget vállal, hogy a végleges adásvételi szerződés megkötésének idöpontjára az ingatlant terhelő jelzálogjogot illetően beszerzi a bank igazolását az eladó adott időpontban fennálló teljes tartozásáról. Mivel az előszerződés kötelez és nekünk a vételárat a szerződés napján ki kell fizetnünk (részben banki hitelből tervezzük), elegendő garancia-e bármire is ez az igazolás, ha esetleg majd nem nullázott banki tartozásról szól? Ill. mi a szerződéses feltétele annak, hogy az ingatlant az eladó jelzálogjogtól tehermentesítve adja át?
Egyszerüsítve: a félelmem az, nehogy kifizessük egy ingatlan árát, amely jelzálogjogokkal terhelt és így nem a miénk majd.
Köszönettel veszem tanácsát: Eliz
dr. Nagy Zoltán válasza
2009-12-03
Tisztelt Eliz! Erre a kérdésre az előszerződést szerkesztő ügyvéd tud válaszolni elsősorban, hiszen abból az okiratból tűnnek ki az Önök lehetőségei, biztosítékai stb.
Ha ügyvéd nélkül készítették el a szerződést, akkor is annak tartalma ismeretében tudnék választ adni, így esetleg a szerződés megküldésével tudunk tovább lépni...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu
Katalin
2009-12-03
Tisztelt Ügyvéd Úr !

Hárman vagyunk testvérek. Édesanyám úgy döntött, már kb. 8 éve (ekkortól volt sok fölös pénze), hogy csak két lányt támogat. A napokban azt is tudomásomra hozta , hogy hogy osztja el a maradék vagyonát (61 éves). A középső húgon még kap 6 milló ft-t, és a kisebbik húgomra ráírajta a házát. Eddig is több millióval segítette Őket. Megérdeztem, hogy ebben, hol az igazság ? Azt modta peches vagyok.
Mea culpa maxima culpa - az , hogy nem vagyok erőszakosan követelőző és önző .
Ez azt jelenti a jog szerint is, hogy el kell ezt fogadjam ?
Válaszát köszönöm:
Katalin
dr. Nagy Zoltán válasza
2009-12-03
Tisztelt Katalin!
Nem feltétlenül... de a lehetőségei felméréséhez több információra van szükség, ezért érdemes lenne egy konzultációt folytatnia egy ügyvéddel...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu
László
2009-12-03
Tisztelt Ügyvéd úr!

László vagyok. Feleségemmel Erdélyből telepedtünk át és 2 éve kaptuk meg a magyar állampolgárságot. Szeretnénk vásárolni egy kisebb házat egy vidéki faluban. Magyarországon eddig semmiféle ingatlan tulajdonunk nincsen, Erdélyben meg már nincs.
Kérdésem az lenne, hogy a vásárlás során érvényesíthető-e az első lakáshoz jutás kedvezménye az illetékek esetében? Mekkora lenne az, ha a ház vételára 9.500.000Ft és a tulasdonosi szerkezet 50-50% lenne. Esetleg mely esetben lehet az illetéket mérsékelni?

Válaszát előre is köszönöm,

László
dr. Nagy Zoltán válasza
2009-12-03
Tisztelt László!
Illetékkedvezményre csak akkor lennénket jogosultak, ha a lakás értéke nem haladná meg a 8 mFt-ot, így tehát nem. Mérséklést és részletfizetést kérhetnek majd az APEH-től, ennek indokolásául a vagyoni és jövedelmi viszonyaikat hozhatják fel. Erre vonatkozóan az APEH-nek van egy formanyomtatvány-csomagja, amit ki kell tölteni, ezt a szerződésbonyolítás során eljáró ügyvédtől meg tudják szerezni, így akár a mi Irodánktól is.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Lakás ajánló

Rókahegyi úton
Ötvös János u. 1-3.
Mezőkövesd út 3.
Irodát keres

Kövess minket

Irodát keres

Iratkozz fel hírlevelünkre

Feliratkozás