10 százalékkal olcsóbban lehet eladni panelt, mint tavaly ilyenkor

A lakáspiac az elmúlt két évben drasztikus visszaesést szenvedett el, és az értékesített ingatlanokon belül is komoly elmozdulás volt tapasztalható. A vásárlók sokkal szívesebben választanak téglaépítésű lakást, mint panelt, derül ki a Duna House közleményéből.

A válság nemcsak az ingatlan adásvétel évről-évre csökkenő darabszámában mutatkozik meg, hanem a lakástípusok iránti keresletben is. A válság hatására bekövetkezett nagy ingatlanpiaci ár- és tranzakcióesés következtében a vásárlók eleinte a fajlagosan olcsóbb megoldást jelentő panelek felé fordultak, ezek iránt azonban gyorsan kifulladt a kereslet. Ebben minden bizonnyal szerepet játszott, hogy az árak miatt a panellakások könnyebben elérhetőek. Miután a hitelpiac a válságot követő dermedt állapotából az elmúlt időszakban sem nagyon tért magához, a megfelelő forrásokkal rendelkező vásárlók feltételezhetően a jobb minőségű lakások felé fordultak, ami a megvásárolt ingatlanok típusát illeti.

 

Ez a fordulópont tavaly nyáron következett be, miközben a tégla lakások kapcsán a tranzakciók aránya növekedett, a panelek kapcsán egyre kevesebb üzletkötés volt a Duna House adati szerint. Ráadásul az elmúlt egy év alatt nemhogy visszarendeződött volna az arány, de mára még tovább nőtt a különbség.  Az ok feltehetően abban keresendő, hogy az ingatlanpiac alakulása és a gazdasági környezet ráébresztette a vásárlókat arra, hogy nem csak a vételi ár a szempont, hanem az értékállóság és a valamikori eladás várható esélye. Így a vevők közel fele már ilyen típusú ingatlant vásárol, míg panelt csak a vásárlók kb. 34 százaléka választ, a korábbi közel 40 százalék helyett. A családi házat vásárlók aránya kisebb ütemben nőtt az elmúlt évben, bár ennél a típusnál markáns változásokról általában nem lehet beszámolni.

 

Amennyiben valóban az értékállóságra való törekvés áll a tégla lakások vásárlási növekedésében, úgy alátámasztja az elképzelést a Duna House Barométer (ingatlanpiaci elemzés) első száma, amelyből kitűnik, hogy a Tégla lakás index kisebb értékvesztést mutat, mint a Panel Index.  A panel lakások árai többségében csökkentek, állapítja meg a Duna House fent említett elemzése. Nyugat-Magyarország kivételével minden területi egység esetében áresés látható 2011 júniusához képest. Az esés Kelet-Magyarországon eléri, a fővárosban pedig megközelíti a 10 százalékot. Az ország nyugati régiójában nemcsak a négyzetméter ár növekedett, hanem a panelek fajlagos ára is, méghozzá azt jelentősen meghaladó, 17 százalékos mértékben.

 

Tégla építésű lakások esetében csak a belvárosban (V, VI, VII. kerületek) növekedtek, mintegy 4 százalékkal az átlag négyzetméter árak, a többi, vizsgált területen szintén csökkenés volt tapasztalható, még ha csekélyebb mértékű is, mint a panelek esetében. A legnagyobb esés Buda esetében figyelhető meg, itt az átlag négyzetméter árak 13 százalékkal estek, viszont a fajlagos vételi ár nem változott. Ennek oka nem egy általános lakásáresés, hanem az, hogy júliusban Budán nagyobb arányban vásároltak felújítandó, vagyis olcsóbb ingatlant, mint az azt megelőző hónapban.

Forrás: Duna House

Lakás és lakópark ajánló

Kartács Park

Kartács utca

Fagyöngy Lakópark

Valéria utca 13

Gellért-hegy Residence

Hegyalja út 15.

Allure Residence Budapest

Vágóhíd utca 3.

Petneház Társasház

Petneházy utca

KÖVESS MINKET









Lakás kereső