3 súlyos tévhit a CSOK 10 milliójáról

Sok hír terjed a CSOK-ról, cikkünkben három súlyos tévhitet oszlatunk el.

1. tévedés: kötelező felvenni a hitelt a 10 milliós támogatás mellé
 
Szó sincs róla. Ha valakinek például egy új lakás megvásárlásához 12 millió forintra lenne még szüksége jelenlegi megtakarításán vagy meglévő lakásának eladási árán túl, akkor felveheti a 10 milliós CSOK-ot banki hitel nélkül is, a maradék 2 milliót pedig például újonnan képződő megtakarításból vagy akár kamatmentes rokoni kölcsönből is fedezheti. Ha pedig valakinek 10 milliónál kisebb összegre van szüksége, pláne nem szükséges a 3%-os kamatozású hitelt felvennie. Semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy a támogatásnak feltétele lenne a hitelfelvétel, azt viszont igen, hogy Amennyiben lakáscélját az igénylő kölcsön igénybevételével tudja megvalósítani, úgy a családok otthonteremtési kedvezménye abban az esetben igényelhető, ha a hitelintézet az igénylőt az igényelt kölcsön felvételéhez hitelképesnek minősíti. Más hitelintézetnél persze ekkor is lehet próbálkozni hitellel vagy hitel felvétele nélkül is a 10 milliós CSOK igénylésével, amennyiben úgy érezzük, a jogszabályi feltételeknek egyébként megfelelünk. Ha pedig nincs szükségünk hitelre, a fenti szabályt figyelmen kívül is lehet hagyni.
 
2. tévedés: ha felvesszük a 3%-os hitelt, akkor az csak 10 millió forintos, 25 éves hitel lehet

Egyáltalán nincs így. A 10 millió forintos összeg csak felső korlát a hitel azon (rész)összegére vonatkozóan, amelyet az állam kamattámogatással segít. A 10 millió forint összegen felül is igényelhetünk hitelt, de az efölötti részre már a piaci kamatot kell fizetni a törlesztés során. Ami pedig a 25 évet illeti, ez is egy felső korlát: eddig lehet igénybe venni a kamattámogatást, ugyanis a kamattámogatás mindig a futamidő első 25 évére vonatkozik. Ha valaki például 10, 15 vagy 20 évre veszi fel a hitelét, annak is jár a kamattámogatás, sőt annak is, aki 30 évre. Utóbbi esetben viszont az utolsó 5 évben megszűnik a kamattámogatás, így akkor a hitelintézet által meghatározott magasabb kamatot kell fizetni.
 
 
3. tévedés: nem lehet előtörleszteni a kedvezményes hitelt, pláne nem lakás-takarékpénztári megtakarításból
 
Semmi nem korlátozza a jogszabályban, hogy elő- vagy végtörlesszük a 3%-os kamatozású vagy bármely más kamattámogatott hitelünket. Az előtörlesztésért persze jellemzően fizetni kell, díjairól itt írtunk. Ami pedig a lakás-takarékpénztári megtakarítás felhasználását illeti, ez bármilyen lakáscélú hitel törlesztésére felhasználható, sőt, ezzel maximalizálhatjuk csak igazán a lakáscélra felvett állami támogatásokat. Erről a kimagasló lehetőségről a Pénzcentrum részletesen is írt.
 
Forrás: portfolio.hu
 
További cikkeink a CSOK-kal kapcsolatban itt olvashatók. 

Lakás és lakópark ajánló

Palotás Kert Lakópark

Palotás utca 9.

Corvin Sarok Residence

Kisfaludy utca 23.

Pápay Park

Pápay István u. 5.

Szent Anna Udvar 2. ütem

Mécs László utca

Csengery Garden

Csengery u. 22.

Cordia Thermal Zugló III. ütem

Fischer István utca 119.

KÖVESS MINKET

Lakás kereső