3 súlyos tévhit a CSOK 10 milliójáról

Sok hír terjed a CSOK-ról, cikkünkben három súlyos tévhitet oszlatunk el.

1. tévedés: kötelező felvenni a hitelt a 10 milliós támogatás mellé
 
Szó sincs róla. Ha valakinek például egy új lakás megvásárlásához 12 millió forintra lenne még szüksége jelenlegi megtakarításán vagy meglévő lakásának eladási árán túl, akkor felveheti a 10 milliós CSOK-ot banki hitel nélkül is, a maradék 2 milliót pedig például újonnan képződő megtakarításból vagy akár kamatmentes rokoni kölcsönből is fedezheti. Ha pedig valakinek 10 milliónál kisebb összegre van szüksége, pláne nem szükséges a 3%-os kamatozású hitelt felvennie. Semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy a támogatásnak feltétele lenne a hitelfelvétel, azt viszont igen, hogy Amennyiben lakáscélját az igénylő kölcsön igénybevételével tudja megvalósítani, úgy a családok otthonteremtési kedvezménye abban az esetben igényelhető, ha a hitelintézet az igénylőt az igényelt kölcsön felvételéhez hitelképesnek minősíti. Más hitelintézetnél persze ekkor is lehet próbálkozni hitellel vagy hitel felvétele nélkül is a 10 milliós CSOK igénylésével, amennyiben úgy érezzük, a jogszabályi feltételeknek egyébként megfelelünk. Ha pedig nincs szükségünk hitelre, a fenti szabályt figyelmen kívül is lehet hagyni.
 
2. tévedés: ha felvesszük a 3%-os hitelt, akkor az csak 10 millió forintos, 25 éves hitel lehet

Egyáltalán nincs így. A 10 millió forintos összeg csak felső korlát a hitel azon (rész)összegére vonatkozóan, amelyet az állam kamattámogatással segít. A 10 millió forint összegen felül is igényelhetünk hitelt, de az efölötti részre már a piaci kamatot kell fizetni a törlesztés során. Ami pedig a 25 évet illeti, ez is egy felső korlát: eddig lehet igénybe venni a kamattámogatást, ugyanis a kamattámogatás mindig a futamidő első 25 évére vonatkozik. Ha valaki például 10, 15 vagy 20 évre veszi fel a hitelét, annak is jár a kamattámogatás, sőt annak is, aki 30 évre. Utóbbi esetben viszont az utolsó 5 évben megszűnik a kamattámogatás, így akkor a hitelintézet által meghatározott magasabb kamatot kell fizetni.
 
 
3. tévedés: nem lehet előtörleszteni a kedvezményes hitelt, pláne nem lakás-takarékpénztári megtakarításból
 
Semmi nem korlátozza a jogszabályban, hogy elő- vagy végtörlesszük a 3%-os kamatozású vagy bármely más kamattámogatott hitelünket. Az előtörlesztésért persze jellemzően fizetni kell, díjairól itt írtunk. Ami pedig a lakás-takarékpénztári megtakarítás felhasználását illeti, ez bármilyen lakáscélú hitel törlesztésére felhasználható, sőt, ezzel maximalizálhatjuk csak igazán a lakáscélra felvett állami támogatásokat. Erről a kimagasló lehetőségről a Pénzcentrum részletesen is írt.
 
Forrás: portfolio.hu
 
További cikkeink a CSOK-kal kapcsolatban itt olvashatók. 

Lakás és lakópark ajánló

Bauer Residence

Bauer Sándor u. 3.

Sasad Liget V-VI. ütem

Beregszász út 6/b

Smart13

Szabolcs utca 24

Marina Life

Mura utca 2.

Unipark46

Hajdú utca 46

Arcus Udvar

Szőlő utca 9-11.

KÖVESS MINKET

Lakás kereső