A Nagykörút menőbb, mint az Andrássy

Folytatódik az üresedési ráta csökkenése az Andrássy úton, míg a Váci utcában, a Teréz és Erzsébet körúton a kereslet 5% alá szorította az üres üzlethelyiségek arányát - derült ki az Ecorys Magyarország szeptemberi felméréséből.

A tanácsadó cég 2001 óta készít minden évben elemzést Budapest kiemelt területeinek kiskereskedelmi piacáról. Az idei felmérésből látható, hogy Budapest belvárosi helyszínein újra van kereslet az utcai kiskereskedelmi helyiségek iránt. Az üres üzletek aránya lecsökkent a gazdasági válság előtti időszakban tapasztalható szintre. Az Andrássy úton továbbra is a magas minőségű márkák és a vendéglátó egységek dominálnak. A körúton az üzletek profilja azonban változást mutat, eltolódott a napi bevásárlást kínáló üzletek (szupermarketek, pékségek, dohányboltok, drogériák, használtruha üzletek) és a vendéglátó egységek felé. 

 

A Nagykörút menőbb, mint az Andrássy

A fenti grafikon az elmúlt évek tendenciáját mutatja, a négy vizsgált helyszín mindegyike esetében csökkenést tapasztaltunk a tavalyi felméréshez képest. A Váci utcában és a Teréz körúton egyaránt 3,7%-os volt az üres üzletek aránya, mely a legalacsonyabb érték 2001 óta.

A felmérés alapján látható, hogy az Erzsébet körút kiskereskedelmi szereplői mindig hektikusabban reagáltak a külső gazdasági környezet változásaira az elmúlt évtizedben. Míg 2004-ben 2% alatti volt az üres üzletek aránya, addig 2009-ben 16%-ot is meghaladta, idén ősszel pedig 3,4%-ot mértünk.

Az Andrássy úton a korábbi, több mint 20%-os szintről csökkent tavaly az üres üzletek aránya 16%-ra, majd idén ismét tovább 11%-ra, mely a kereslet növekedését és a helyiségtulajdonosok bérleti díjakhoz való rugalmasabb hozzáállását mutatja.

A Váci utcában tovább folytatódott a női kiegészítő szaküzletek terjeszkedése, új üzlettel képviselteti magát a Plastik, illetve új divat világmárka jelent meg, a Desigual. A korábbi trendek folytatásaként pedig kilenc új vendéglátó egység nyílt meg vagy alakult át az utcában.

Az Andrássy út Erzsébet tér és Oktogon közötti szakaszán főleg felső kategóriás márkák (Breitling, Högl, Ligne Roset, Silka) jelentek meg, illetve többek között sport és divat márkák (Adidas, Salamander, Capsula, Sinéquanone) költöztek ki.

A Teréz körúton a vizsgált időszakban 23 üzlethelyiség cserélt profilt, melynek egy része a napi bevásárlásához, illetve vendéglátáshoz kapcsolódik, másik nagyobb része pedig lánchoz nem kapcsolódó divatáru szaküzlet volt. Az Erzsébet körúton az újonnan nyílt 16 egységből 12 vendéglátó profillal rendelkezik, ami azt mutatja, hogy a Belső-Erzsébetváros sok turistát és fiatalt vonzó vigalmi negyede már a körútig terjeszkedett.

A bérleti díjak tekintetében a Váci utca továbbra is a legdrágább, 80-100 eurós havi legmagasabb szinttel, melyet a Deák Ferenc utca 50-70 euró körüli illetve Andrássy út 40-70 eurós szintje követ. A körúton továbbra is 20-30 euró között mozognak a bérleti díjak az utcafronttal rendelkező felújított üzlethelységek esetében.


Forrás: Portfolio.hu

Lakás és lakópark ajánló

Ha11er

Haller utca 11.

Szent Anna Udvar 2. ütem

Mécs László utca

Park Város Lakópark

Fűtőház utca 1-27.

Reviczky Liget

Reviczky Gyula utca 6

Divinus lakópark

Röppentyű utca 32-34

KÖVESS MINKET









Lakás kereső