A vártnál több új lakás talált gazdára az Egyesült Államokban

A vártnál erősebb ütemben növekedett és közel egy évtizedes csúcsra ugrott az új lakások értékesítése az Egyesült Államokban júliusban.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közölt jelentése szerint havi bázison szezonális kiigazítással 12,4 százalékkal több új lakást adtak el, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 2007 októbere óta a legmagasabb szintre, 654 ezerre emelkedett az egy hónappal korábbi 582 ezerről. Elemzők 9,6 százalékos növekedést, 580 ezres számot vártak júliusról.

    Éves összevetésben 31,3 százalékkal több újonnan épült lakást értékesítettek az Egyesült Államokban az év hetedik hónapjában. Tavaly júliusban 498 ezer volt az újlakás-eladások évesített darabszáma.

    Az új lakások átlagára idén júliusban 355 ezer 800 dollár volt, 4,06 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A 294 ezer 600 dolláros mediánár viszont 0,48 százalékos éves csökkenést takar.

    A júliusi újlakás-eladások ütemével számolva 4,3 hónapra lenne elég lakás a kereslet kielégítésére az előző havi 4,9 hónap után. Általában hat hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly fenntartásához.
    A javuló munkaerőpiaci helyzetnek és az alacsony jelzálogkamatoknak köszönhetően bővült a kereslet az új lakások iránt.

    Bár az új lakások értékesítése az összes lakáseladásnak nagyjából 10 százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt. Emellett növeli a keresletet az építőipari anyagok iránt, a fogyasztók többet költenek tájépítésre és egyéb szolgáltatásokra.

Forrás: MTI

Lakás és lakópark ajánló

LEO 50

Leonardo da Vinci utca 50.

Új Bokréta Ház Budaörs

Károly király utca 79-83.

Royal Homes Lakópark

Borbás Vince sétány

Park Város Lakópark

Fűtőház utca 1-27.

KÖVESS MINKET

Lakás kereső