Akár negyedével is drágulhatnak az új lakások a CSOK miatt

5-25 százalék közötti árnövekedésre kell számítani az új lakások piacán a csok miatt, derül ki az Otthon Centrum (OC) elemzéséből.

Az OC szerint a kínálat még egy darabig nem tud lépést tartani a kereslettel, ezért a növekedés biztosra vehető, regionálisan ugyanakkor nagy eltérések lehetnek. Az OC a tavalyi 135 ezer lakáspiaci adásvétel után idén 150-160 ezer tranzakcióra számít a Napi.hu szerint.
 
Az új építésű lakások körében bevezetett 5 százalékos áfa hatására, valamint a csoktól várt keresletélénkülésre számítva nagyon sok, korábban leállt projektet indítanak újra a fejlesztők. Az elmúlt másfél-két évben kiadott építési engedélyekre alapozva idén az új lakások építése elérheti, illetve meghaladhatja a 10-12 ezret.
 
 
 
Nagy kérdés, hogy a keresletbővülés mekkora árváltozást hoz a jelentős januári növekedést követően. Az OC által értékesített új lakások árai a fővárosban és az agglomerációban 20-30 százalékot nőttek decemberhez képest.
 
Vidéken, a legtöbb megyében használt társasházi lakások esetében a decemberi adatokhoz képest viszont csupán 1-2 százalékos drágulás volt jellemző. A családi házak ára Budapesten néhány százalékkal emelkedett. Nagy volt a drágulás a panelpiacon, a budai lakótelepi lakások ára 40 százalékkal nőtt.
 
Forrás: index.hu
 
További cikkeinket a témában itt olvashatja.

Lakás és lakópark ajánló

Green Court Residences

Taksony utca 9.

Palotás Kert Lakópark

Palotás utca 9.

Bauer Residence

Bauer Sándor u. 3.

Hunyadi Park

Keményvíz utca 1

KÖVESS MINKET









Lakás kereső