Alig fogy a CSOK

Mintegy negyvenezren igényelhetik az idén a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) az OTP Bank szakértői szerint, akik úgy vélték, a kérelmezők közül megközelítőleg húszezren fordulnak majd hozzájuk.

A bank múlt heti sajtóbeszélgetésén elhangzott számok jól mutatják az érdeklődés és a tényleges kérelmezők között jelenleg meglévő óriási szakadékot - írja a Magyar Idők.
 
Az OTP-nél egyelőre ötvenen igényelték a háromgyermekeseknek szóló tízmillió forintos állami támogatást, további mintegy harmincan a tízmillió forintos fix kamatozású hitelt is, és negyvenen a forgalmi adó visszatérítését, addig csak január eleje óta 14 ezren keresték fel a bankot csokügyben információkat kérve, és jelezve komoly szándékukat. Utóbbiak negyede kifejezetten a 10 plusz 10 millió forintos konstrukcióról érdeklődött.
 
A befogadások száma nagyságrendekkel alacsonyabb, mint a banknál már tájékozódó érdeklődőké – közölte a lappal az FHB Bank. Mindez főként annak tulajdonítható, hogy a nagy többség elsősorban a háromgyermekeseknek új lakáshoz adható 10 plusz 10 millió lehetőségről kérdezősködik, ugyanakkor sokan várták ki az új kormányrendeleteket. Az új építésű ingatlanokra szóló támogatási formáknál pedig már csak azért is tolódik az igénylés tényleges benyújtása, mert jelentős átfutási időt jelent az építkezés lebonyolítása. Az érdeklődésre viszont jellemző, hogy az FHB honlapján elérhető jogosultság-ellenőrző alkalmazást már több mint százezren használták.
 
 
Az FHB-nál az eddigi igénylők harmada vállalt további gyermeket vagy gyermekeket, a legtöbb csokigénylő kétgyermekes volt.  már befogadott kérelmek több mint egyharmada Budapestről vagy Pest megyéből érkezett. Az igénylők 85 százaléka használt lakásra kérte a támogatást, a többség hitelfelvétellel is számolt. A bank hasonló arányra számít a közeljövőben is, különösen, hogy egyelőre nagyon kis számban vannak a csoknak megfelelő új lakások.
Az UniCredit Bank közlése szerint csak február eleje óta fogadja a 2016-os szabályok szerinti csokigényléseket. A pénzintézet azt tapasztalta, hogy az első körben azok építenek az új csokra, akiknek már van három gyermekük. Azt is közölték, hogy a korábbi kérelmek több mint négyötödének célja használt lakás vásárlása volt, az így ingatlant vásárlók pedig első sorban Budapesten és agglomerációjában, illetve a megyeszékhelyeken és a hozzájuk közeli nagyvárosokban néztek ki maguknak új otthont.
Szűkszavú választ kaptunk az Erste Banktól, arra hivatkozva, hogy az új jogszabályok életbelépésével jelentős változások történtek, s ezért az igénylőket ismét tájékoztatni szükséges. A bank hangsúlyozta, hogy a csok továbbra is használható náluk önerőként. A Budapest Bank is intenzív érdeklődést tapasztalt már az év első napja óta. A pénzintézet arra figyelmeztetett, hogy az igényléshez szükséges dokumentumok költségvonzata és érvényességi ideje miatt fontos, hogy az ügyfelek csak a banki tanácsadókkal történt egyeztetés után kezdjék el a támogatás igényléséhez szükséges igazolások beszerzését.
 
Forrás: index.hu
 
További cikkeink a témában itt olvashatók.

Lakás és lakópark ajánló

Unipark Buda

Bartók Béla út

Pesti Ház - Átrium 2

Dévai utca 19

Németvölgyi Residence

Stromfeld Aurél út 29-33.

Spanyolkert

Semmelweis utca

Fillér 53

Fillér utca 53

Smart13

Szabolcs utca 24

KÖVESS MINKET

Lakás kereső