Áprilisban több volt az ingatlan adás-vétel

Idén áprilisban 7 306 ingatlan adás-vétel bonyolódott az országban. Bár csökkenő tendencia figyelhető meg, de az áprilisi hónap még így is 5 százalékkal magasabb, mint a végtörlesztés előtti átlag és 13 százalékkal jobb, mint egy évvel ezelőtt ugyanekkor. Az idei első négy hónap közel 40 százalékkal teljesített jobban a tavalyi első harmadnál, igaz ott a moratórium fékezte, idén a végtörlesztés pörgette a piacot, így látványos a különbség - derül ki a Duna House felméréséből.

Az áprilisi két hosszú-hétvége és a húsvéti iskolai szünet várható keresletcsökkenést hozott. Az aktuális érték így is magas, a tavalyi év azonos időszakánál 10 százalékkal jobb érték.Az átlagárak összességében nem okoznak meglepetést. Ahogy az megszokott, országos szinten a nyugati oldal, fővárosi szinten pedig a budai oldal mutat drágább értékeket. Budán mind négyzetméter árakat, mind lakásárakat tekintve magasak a számok, de nincs ez másként az értékesítés idejével sem, ugyanis itt közel fél év volt a mért az átlag.

Kissé átrendeződött a népszerűségi térkép egyetlen hónap alatt. A márciusban még vezető 13. kerület most csak a harmadik legnépszerűbb célpontnak bizonyult, ugyanis a 11. kerület ugrott előre és a 2. kerület végzett másodiknak. Ez utóbbi a 12. kerülettel együtt szívesen megjelölt célpont, hiszen a vevők bíznak abban, hogy talán az ingatlankeresés alatt „beesik” egy kihagyhatatlan ajánlat.

Szinte mindenhol 1-2 százalékkal csökkentek az árváltozási értékek az év elejéhez képest. A házak esetében 8-11 százalékokról számoltak be pl. február hónapban irányárváltozás tekintetében, így a 6-7 százalék jelentős csökkenés. Szintén feleződött a panelek irányár változtatásának mértéke. Alku esetén azonban nem történt változás, a vevők 5-7 százalékot most is képesek voltak leszorítani az árból.

A fővárosban visszaerősödött valamelyes a befektetői célú vásárlók aránya. Márciusban 31, áprilisban már csak 20 százalékot tettek ki az összes vevő közül, áprilisban azonban ismét magasabb, 24 százalék a vevői részük. Vidéken először mértek visszaesést az első lakásukat vásárlók arányában, amely stabilan 30 százalék körül szokott az élen végezni a vásárlás okában, így szokatlan a 22 százalék. Ellenben folyamatosan nő a nagyobba költözők aránya, hiszen februárban 17, márciusban 20, most pedig 25 százalékot mértek.

Az elmúlt hónapokban erősödött a fővárosban a nagyobb lakásba költözés okán eladók aránya. 32, 33 százalékot követően áprilisban 40 százalék volt az arányuk az összes eladó között. Átlagban 12 millió körül adnak el ingatlant, a vásárlói oldalon pedig 17 millió fölött vesznek. Vidéken nincs jelentős eltérés az előző hónapok összetételéhez képest. Az eladás okaként ismét az örökölt ingatlanok értékesítése végzett 32 százalékkal. Ezeket a többnyire 50-60 négyzetméteres ingatlanokat átlagosan 6-7 millió Ft körüli áron tudják az örökösök értékesíteni. Kimagasló volt e hónapban a felső vezetői státuszúak által vásárolt ingatlanok átlaga, közel 30 millió Ft-tal.

Vidéken az első negyedévhez képest jelentősen kevesebb volt áprilisban a kisméretű lakást vásárlók aránya. A 80 négyzetméter feletti kategóriák mindegyike jelentősen megugrott, a 160 m2 felettieké például 1-ről 5 százalékra. Pest megyében szintén nőtt legnagyobb lakást vásárlók aránya, de itt méretkategóriánként, így lakásárakban is vegyes az elmozdulás. Budán szintén csökkent a legmarkánsabb kategória aránya: a 40 m2 alattiaké. Az első negyedévben a 20-40 m2 közöttiek aránya 41, a 40-60 m2 közöttieké 21 százalék volt, áprilisban viszont mindkettőnél 32 százalékot mértek. Az április hónap itt is a nagyobb méretű ingatlanoknak kedvezett, így a 15 millió Ft fölötti lakásár kategóriák mindegyike megugrott. Pesten apróbb eltérések voltak csak megfigyelhetők a két időszak összehasonlításában.

Forrás: Duna House

Lakás és lakópark ajánló

Pápay Park

Pápay István u. 5.

Dunaliget lakópark

Jégmadár utca 2.

My City Residence

Hunor utca

Loft Astoria

Múzeum Krt. 1/b

Fillér 53

Fillér utca 53

KÖVESS MINKET









Lakás kereső