Az infláció felzabálja a fizetések emelését: aggódik az iparkamara elnöke

Az iparkamara elnöke szerint elkerülhető lett volna a magas infláció, ha a Magyar Nemzeti Bank hatékonyabb eszközökkel rukkolt volna elő.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt a Világgazdaságban adott interjújában, hogy 360 fölé nem lett volna szabad engedni a forintot az euróval szemben, továbbá, hogy a magas infláció mérsékelhető lett volna.

Az elnök nyilatkozata szerint bár a kormány megtette, amit lehetett, pénzügypolitika és költségvetési politika stabilitást, válságállóságot kölcsönzött ebben a turbulens időszakban a magyar gazdaságnak, mégis úgy látja, hogy a Magyar Nemzeti Bank jóval hatékonyabb eszközökkel is előrukkolhatott volna, hogy megállítsa az inflációt.

 

A fékeket behúzva a forintot például meg lehetett volna fogni a 360-as szinten, ami után egy jól időzített kötvénykibocsátás érdemben javíthatta volna az ország pozícióit. Azaz egy csapásra előnyt kovácsolhattunk volna a hátrányból, de nem tettük.

– mondta Parragh, aki hozzátette:

Az inflációval hasonló a helyzet, már az októberi pénzromlás 6,5 százalékos mértéke is messzire vezetett, amire jött a november 7,4 százalékos adat. Már jóval korábban is be lehetett volna avatkozni.

Parragh László  azt is elmondta, hogy a 200 ezer forintos minimálbér, és a 260 ezer forintos bérminimum ellenére úgy véli, még feljebb kellene tornászni a béreket, különben az infláció felzabálja a fizetések emelését. Míg a bérminimum általa kívánt konkrét összegét nem mondta meg, azt elmondta, hogy a reálinfláció plusz két-három százalékos további emelés akár azonnal indokolt lenne.

 Címlapkép: Getty Images  

Forrás: Pénzcentrum.hu

Lakás és lakópark ajánló

NOVUS Házak Biatorbágy

Ohmüllner Márton sétány

Benczur 11

Benczúr utca 11

Corvin Sarok Residence

Kisfaludy utca 23.

Fagyöngy Lakópark

Valéria utca 13

Palotás Kert Lakópark

Palotás utca 9.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső