CSOK: Százezrek eshetnek el a kedvezményes hiteltől! Ön is köztük van?

Régebbi hiteles mulasztásai miatt akár több százezer család is eleshet a CSOK- hoz kapcsolt kedvezményes kölcsöntől, amely persze egyébként sem jár automatikusan.

Erősen leszűkíti a háromgyermekesek családok otthonteremtési kedvezményéhez (CSOK) kapcsolódó hitel igénylőinek körét az a szabály, amely szerint a leendő adós nem lehet benne – élő mulasztással, legalább egy éve – a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR). A nyilvántartást kezelő BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. friss adatai szerint ugyanis decemberben 2,21 millió mulasztást tartottak nyilván a rendszerben, amelyből közel 1,8 millió volt aktív státusú, 421 ezer pedig a lezárt kategóriába tartozott. Bár arról már nincsenek nyilvánosan elérhető statisztikák, hogy a negatív adóslistán szereplő szerződések hány adóshoz tartoznak, az érintett családok száma feltehetőleg meghaladja az egymilliót. Ez pedig mindenképpen komoly – akár százezres nagyságrendű ügyfelet érintő – szűrőt jelent, még akkor is, ha a negatív KHR-listás ügyfeleknek csak töredéke lehet potenciálisan érintett az új támogatási eszközben, vagyis legalább három gyermeket nevel, illetve vállal.
 
 
A kedvezményes hitelből kizártak köre annak ellenére ilyen széles, hogy a negatív adóslistára viszonylag nehéz felkerülni: ennek az a feltétele, hogy az adós a hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeinek a mindenkori minimálbér összegét meghaladó mértékben, folyamatosan több mint 90 napon keresztül ne tegyen eleget. A két feltételnek egyszerre kell teljesülnie, tehát a jelen állapotok szerint nagyjából százezer forintos elmaradást három hónapig fenn kell tartani. Fontos viszont, hogy a negatív listán szereplés csak a kedvezményes, legfeljebb 10 millió forintos hitelre vonatkozik, magára a támogatási összegre nem. Az érintett ügyfeleknek viszont elvben tudniuk kell arról, hogy nem jogosultak a kedvezményes kamatozású hitelre, hiszen a pénzügyi szolgáltató a várható mulasztással kapcsolatos KHR-adatátadásról köteles legkésőbb 30 nappal előre írásban figyelmeztetni ügyfelét, ha lakossági hitelről van szó. Abban az esetben, ha az ügyfél az átadás előtt rendezi a mulasztást (vagy a mulasztás mértéke visszacsökken a minimálbér összege alá), az adatátadás nem történik meg.
 
A 10 plusz 10 milliós összegre pályázó ügyfeleknek azt sem árt tudniuk, hogy a kedvezményes hitel nem jár automatikusan, vagyis annak folyósítását rendes hitelbírálat előzi meg. Így a jogszabályi keretekbe illeszthető új lakásoknál az esetek többségében a támogatás összegén felül szükséges készpénzes saját erő vagy pótfedezet biztosítása is, hiszen a bank ugyanúgy vállalja az ilyenkor szokásos kockázatot.
 
Forrás: vg.hu
 
További cikkeink a CSOK-kal kapcsolatban itt olvashatók. 

Lakás és lakópark ajánló

Gellért-hegy Residence

Hegyalja út 15.

Gömb Ház by Kategora

Gömb utca 21.

Park Város Lakópark

Fűtőház utca 1-27.

Bauer Residence

Bauer Sándor u. 3.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső