Döntött a Kúria, mi lesz most a devizahitelekkel?

Döntött a Kúria a devizahitelekkel kapcsolatos három sarkalatos pontot illetően. A következő lépés lehet az, hogy az egymástól eltérő szerződéseket - több százezer van ebből - a felek egymással újratárgyalják, vagy az is, hogy olyan törvényeket hoznak a honatyák, amelyek általános érvényűek és betartandóak mindenki számára. Ami nem tudható, hogy mekkora nyereség éri az országot akkor, amikor az ingatlanpiac nem a devizahitelekről szól, hanem beindulnak az egészséges folyamatok, piacra kerülnek a hitel miatt eladhatatlan lakások és mennyire érezhető a gazdaságban az, amikor a lakosság a devizahitelből felszabadult tőkéjét arra használja, hogy termékeket, szolgáltatásokat vásárol.

A Kúria hétfőn jogegységi határozatban kimondta: a devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen, az árfolyamkockázat tisztességessége azonban csak akkor vizsgálható, ha a pénzintézet nem megfelelő tájékoztatása miatt az átlagos fogyasztó számára a szerződés erre vonatkozó része nem érthető. Az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége pedig nagyon szigorú feltételekhez kötött.Azt egyelőre nem lehet számszerűsíteni, hogy a bankszektorra mekkora terhet ró a Kúria hétfői jogegységi döntése  - mondták az MTI által megkérdezett piaci elemzők.


Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint: a Kúria az árfolyamrést tisztességtelennek minősítette, ami egybevág a múlt héten a Kásler-ügyben hozott döntésével. Az árfolyamkockázat és az egyoldalú szerződésmódosítás kérdésében született döntésével viszont a legfelsőbb bírói fórum nem hozott egységes, minden szerződésre automatikusan kiterjedő döntést.  


Ugyanezen az állásponton volt Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője is, aki szerint a fő kérdést nyitva hagyta a Kúria azzal, hogy az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelenségét nem állapította meg. Hozzátette, hogy ez akár kedvező is lehet a bankokra nézve.  Mindkét elemző hangsúlyozta: most a kormányon van a sor, a kérdés, hogy mi lesz a válasza a Kúria döntésére.


devizahitelA pártok közleményben reagálnak a Kúria döntésére. Az Együtt-PM szövetség politikusai törvényjavaslatot készítettek, amely alapján a devizahiteleknél visszamenőlegesen is az MNB középárfolyamát kell alkalmazni. Az indítvány, amelyet egy közleményben már ismertettek konzisztens a Kúria hétfői jogegységi döntésével.
     

A KDNP is reagált a Kúria hétfői jogegységi határozatára az MTI-hez eljuttatott közleményében, amely szerint kiszámítható jövőre, vagyis kalkulálható pénzügypolitikára van szükség, ami a bankokba vetett bizalom visszaállítását és igazságosabb pénzügyi rendszert eredményez. A kisebbik kormánypárt szándéka, hogy a családok alapját ne zúzzák szét rossz gazdasági döntések.

Forrás: MTI

Lakás és lakópark ajánló

Viza Apartmanház II. ütem

Párkány u. 4-6.

Petneház Társasház

Petneházy utca

Flóra lakópark

Zászlós utca 21.

Völgy Liget

Völgy utca 10.

Csalogány 43

Csalogány utca 43

Olimpia Sétány

Erkel Ferenc utca 7

KÖVESS MINKET









Lakás kereső