Drámai mélyponton vannak a panelárak

A válság alatt folyamatosan csökkenő panelárak reálértéke a harmadik negyedévben a 2008-as érték 64 százalékára süllyedt, a téglaépítésű lakások értékvesztése ugyanezen időszakban pedig 30 százalékos volt - derül ki a Duna House (DH) legfrissebb elemzéséből.

A DH országos összevont lakásárindexe  2012. harmadik negyedévében az előző időszakéval megegyezően, 84 százalékponton áll nominális értéken, reálértéken viszont a fogyasztói árindex hatására 1 ponttal csökkenve 67 százalékpontra, az eddigi legalacsonyabb értékre esett. Az országos panel árindex visszaesett a tavaly év végi történelmi mélypontot jelentő 79 pontra, a tégla lakás árindexe azonban töretlenül tartja magát a 87 pont közelében. Reálértéken a panelek már 64, a téglaépítésű lakások 70 százalékpontos mélységben járnak - írja a DH.

A III. negyedévben megvásárolt panellakások átlagárait összehasonlítva óriásiak a területi különbségek. Amíg Dél-Dunántúlon egy négyzetmétert 100 ezer forint, addig a nyugati országrészben 138 ezer forint az átlagár. Kiemelkedő 159 ezer forintos négyzetméterárával a közép-magyarországi régió, azon belül is Budapest, ahol az észak-budai kerületekben az átlagárak elérték a 237 ezer forintot.

Bár a paneleknél megszokhattuk a kis mértékű, 10 százalék alatti engedményt az eredetileg elképzelt és a végül megvalósult ár között, idén a III. negyedévben több régió is meghaladta ezt a mértéket. A legjelentősebb árcsökkentésre még mindig a családi házak eladói kényszerültek. Az idei III. negyedévben az észak-magyarországi eladóknak kellett a legnagyobb kompromisszumokat kötniük, hiszen a 13 százalékos engedmény után a vevők további 10 százalékot alkudtak.

Budapesten 42százalékról 54 százalékra nőtt a nagyobb lakásba költözés miatti eladások aránya. Az átlagos eladási ár szeptemberben 12,7 millió forint volt, szemben az augusztusi 11,4 millió forinttal.

Vidéken is nőtt a nagyobb lakásba vágyó eladók tábora, 32 százalékról  38 százalékra, ők átlagosan 9 millió fölött váltak meg lakásuktól. Ugyanígy nőtt kisebbe költözők aránya is 12-ről 19 százalékra egy hónap alatt, s míg augusztusban 18 millió forintos átlagon adták el ingatlanjaikat, szeptemberre 20 millió forint fölé nőtt a tranzakciók átlagos értéke.

Forrás: Duna House

Lakás és lakópark ajánló

Frangipani24

Frangepán utca 24.

Csalogány 43

Csalogány utca 43

Terrace Residence by Cordia

Medvetalp utca 5.

Panoráma Lakópark Velence

Panoráma út 39.

Tópark

Sasbérc út 1.

Loft Astoria

Múzeum Krt. 1/b

KÖVESS MINKET









Lakás kereső