Dupla haszon az ingatlan energetikai korszerűsítése

Akár öt év alatt is megtérülhet a korszerűtlen családi házaknál a homlokzat hőszigetelése, vagy a nyílászárók cseréje, a felújított ingatlanokat pedig országszerte gyorsabban, illetve magasabb áron lehet értékesíteni – derül ki az OTP Lakástakarék és az OTP Ingatlanpont ingatlanközvetítőhálózat közös piaci kitekintéséből.

Egy néhány hét alatt elvégezhető felújítással 15-70 százalékkal is csökkenthetők a rezsiköltségek a családi házaknál, amivel éves szinten több százezer forint is megspórolható – derül ki az OTP Lakástakarék októberben megjelenő, „Ingatlankorszerűsítés mindenkinek” kiadványából, amely 25 különböző adottságú ház energetikai korszerűsítésének gyakorlati tapasztalatait foglalja össze. „A mintaprojekt keretében elvégzett beruházások alapján elmondható, hogy az 1970 és 1990 között épült ingatlanok esetében számítottuk a leggyorsabb megtérülést, azaz ezeknél a házaknál volt elérhető a beruházási költségekhez képest viszonyított legnagyobb energiamegtakarítás” – mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

 

Az elvégzett korszerűsítési munkálatok tapasztalatai szerint egy homlokzati hőszigetelés akár öt év alatt is megtérülhet, ahogyan egy nyílászárócsere is a legrosszabb, G és F energetikai besorolású házaknál. A jobb kezdeti energetikai jellemzőkkel bíró épületeknél 5-10 év alatt hozhatja vissza az árát egy homlokzati és padlásszigetelést, valamint ajtó- és ablakcserét tartalmazó felújítás. Ennél valamivel hosszabb lehet a kazáncserét, valamint megújuló energiás beruházást is tartalmazó felújítások megtérülése. Összetettebb energetikai korszerűsítéssel pedig egyszerre akár 3-5 kategóriával is javulhat az ingatlan energetikai besorolása.

 

Konkrét példákat említve, egy 1970-ben épült családi háznál padlásfödém-szigetelést és nyílászárócserét végeztek el 1,4 millió forintból, amivel 33 százalékkal csökkent a rezsiköltség, így a számítások szerint kevesebb mint 8 év alatt megtérülhet a beruházás ára. Egy 1991-ben épült sorházi lakásnál a kazánt cserélték ki, itt a beruházás megtérülését hat és fél évre becsülték. „Bár az energiahatékonyságot növelő beruházások költségei akár milliós nagyságrendűek is lehetnek, a mintaprojekt tapasztalatai is azt mutatják, hogy a felújítások szinte mindig finanszírozhatók lennének a rezsikiadásokon megspórolt összegekből” – jegyzi meg Köntös Péter.

 

A felújításokban érintett ingatlantulajdonosok visszajelzései szerint a közvetlenül mérhető pénzbeli megtakarításon túl a komfortérzet is jelentősen javult a mintaprojekt felújításaiban érintett ingatlanokban, tehát nemcsak takarékosabbá, hanem kellemesebbé is váltak az érintett otthonok. „A korszerűsített ingatlanokat ráadásul értékesíteni is könnyebb, hiszen az ingatlan energetikai besorolása, a vele járó várható rezsiköltség mára fontos döntési szemponttá vált a lakásvásárlók körében. Ez az erősödő fogyasztói tudatosság többek között annak is köszönhető, hogy az ingatlan adásvételeknél tavaly óta kötelezővé vált az energiahatékonysági tanúsítvány kiváltása” – teszi hozzá Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

 

A korszerűségi beruházások átlagos költsége családi házaknál*

 

Homlokzati hőszigetelés: 1,7 millió forint

Nyílászárócsere: 730 ezer forint

Kazáncsere: 780 ezer forint

Kazáncsere és napkollektor: 2,5 millió forint

 

*a mintaprojekt keretében felújított 25 családi ház adatai alapján

Forrás: IngatlanHírek.hu

Lakás és lakópark ajánló

My City Residence

Hunor utca

Fillér 53

Fillér utca 53

Unipark Buda

Bartók Béla út

Szent Anna Udvar 2. ütem

Mécs László utca

Práter Park

Práter utca 73.

Tópark

Sasbérc út 1.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső