Egyetemisták pörgethetik fel az albérleti piacot

A felvételi ponthatárok holnapi kihirdetésével elindul az egyetemisták és főiskolások albérletkeresése, ami érezhető lökést adhat Budapest egyetemekhez közel eső részeinek, illetve az egyetemi városok albérleti piacának, derül ki az OTP Ingatlanpont friss körképéből - áll az Indexen.

„A fővárosban, illetve a vidéki nagyvárosokban is jellemző, hogy már július végén-augusztus elején elkelnek a legjobb adottságú, frekventált helyen lévő, az egyetemhez és a belvároshoz közeli, 1,5-2-3 szobás, alacsony rezsijű téglalakások – ez esetben persze augusztust is ki kell fizetni, de a jó lakásért a diákok még ezt is vállalják –, így könnyen kompromisszumokra kényszerülhet az a diák, aki csak augusztus közepén kezd el keresgélni” – mondja Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezetője.

Manapság már ritkának számít, hogy valaki főbérlővel együtt béreljen szobát egy lakásban, inkább
az a jellemző, hogy többen összeállnak, és közösen bérelnek lakást. Az egyetemisták választási
szempontjai között – legyen szó akár Budapestről, akár a többi nagyvárosról – elsődlegesnek a bérleti díj és a várható rezsiköltség számít, valamint az egyetem és a belváros közelsége – előbbi a tanulás, utóbbi a szórakozás miatt. Emellett egyre erőteljesebb igény van a fiatalosan berendezett lakásokra, és manapság már az internetkapcsolat megléte is fontos tényezővé vált az albérletet keresők szemében.

A külföldi diákok választása már gyakrabban magasabb bérleti díjú, új építésű, vagy néhány éve
épült ingatlanra esik, hiszen kevésbé árérzékenyek, és nagyobb szerepet kap a döntésükben az, hogy rendezett házban, kellemes környéken lévő lakást béreljenek otthonuknak.

Budapesten a külső pesti kerületek kivételével szinte bárhol szívesen vesznek ki albérletet a hallgatók, ami annak is köszönhető, hogy szétszórtan helyezkednek el a fővárosban a különböző egyetemek és főiskolák. A legkedveltebbek a belvárosi, a V-VI-VII. kerületben lévő, jó közlekedési lehetőségek közelében található lakások, valamint különösen népszerű a budai oldalon, a XI. kerületben a Móricz Zsigmond körtér és a Kosztolányi Dezső tér környéke, ami az ELTE, a Műegyetem és a Kertészeti Egyetem közelségének tudható be. „A fővárosban négyzetméterenként nagyjából 1000 – keresett környéken inkább 1200-1500 – forintról indulnak a havi bérleti díjak, természetesen ezek az összegek nagyban függnek az ingatlan paramétereitől, állapotától, bútorozottságátől és elhelyezkedésétől” – mondja Kosztolánczy György. A cikk további részét itt olvashatja!

Forrás: Index

Lakás és lakópark ajánló

In Budapest

Rottenbiller utca 17.

Orgonaliget

József Attila utca 94.

Gellért-hegy Residence

Hegyalja út 15.

Spanyolkert

Semmelweis utca

Pesti Ház - Átrium 2

Dévai utca 19

Loft Astoria

Múzeum Krt. 1/b

KÖVESS MINKET









Lakás kereső