Éledezik a lakáspiac, emelkednek az árak

Növekvő tranzakciószám, emelkedő lakásárak jellemezték a magyar ingatlanpiacot a Duna House (DH) elemzése szerint.

úniusban a DH becslése szerint 7649 adásvétel volt, ami 5 százalékos éves növekedést jelent; az első félévben több mint 53 ezer adásvétel volt az egy évvel korábbi 40 ezer után. A növekedést a 2011 év eleji, a kilakoltatási moratórium feloldásával kapcsolatos kivárás, illetve a 2012 év eleji, végtörlesztés miatti piaci élénkülés magyarázza.

Az idén az első félévben vidéken Pest, Győr-Moson-Sopron, Zala és Hajdú-Bihar megyében vették a tégla lakásokat 200 ezer forint feletti átlag négyzetméter áron, a fővárosban továbbra is a II. kerület volt a legdrágább, 353 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A panelek országos átlagára - Közép-Magyarország kivételével - 127 ezer forint/négyzetméter; Pest, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében 150 ezer forint feletti volt a panelár, Budapesten a népszerű XIII. és XI. kerületben pedig 200 ezer forint feletti.

A DH adatai szerint a fővárosban egy hónap alatt 4 százalékkal, 38 százalékra ugrott az első lakást vásárlók aránya. A második legnagyobb csoport a befektetőké, ők az összes eladás mintegy ötödét teszik ki, 17 millió forint fölött vásárolnak, átlagban 60 négyzetméter körüli lakásokat. Vidéken a befektetők 9 millióért vásároltak átlagban, 65 négyzetméteres átlagos méretben.

Forrás: MTI

Lakás és lakópark ajánló

Dunaliget lakópark

Jégmadár utca 2.

Green Court Residences

Taksony utca 9.

Bakony-kert

József Attila utca

Divinus lakópark

Röppentyű utca 32-34

Somfa Liget

Makk utca 3.

LEO 50

Leonardo da Vinci utca 50.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső