Erős évkezdés Európában

Kezd visszatérni az erő az európai befektetési piacokba, 2008 óta nem látott magas tranzakciós volumennel zárult 2014 első negyedéve, tudtuk meg a DTZ FVI elemzéséből.

Az európai piacokba vetett bizalom erősödését jelzi, hogy 32,2 milliárd euró értékben adtak el ingatlant. A legerősebb szereplők továbbra is a brit és német ingatlanbefektetési piacok. Az Egyesült Királyságban 11,2 milliárd, Németországban 9,4 milliárd, Franciaországban 3,8 milliárd euró értékben vettek ingatlanokat. Franciaországban magas a kontinensen kívülről érkező befektetési aktivitás. Régiós szinten a teljes negyedéves befektetési volumen 44 százalékát ilyen befektetői körnek köszönhetjük, akik nagymértékben a lengyel piacon aktívak. Azonos arányban képviseltetik magukat az európai befektetők, akik 2014 első negyedévében 486 millió euró értékben vásároltak.

 

DTZ FVI 'Q1/2014A DTZ nemzetközi Fair Value Index (FVI) elemzése azt vizsgálja, hogy mennyire vonzóak a különböző kereskedelmi ingatlanpiacok, mekkora az elérhető becsült hozamszint. A legfrissebb elemzés szerint az index értéke 74, amely minimális emelkedést mutat a 72-vel zárult 2013-as évhez viszonyítva. Az index sávjain a 100-as érték azt mutatja, hogy minden piac alulárazott, míg a 0 a teljes európai piac túlárazottságát tükrözi. Az index mértékéhez szabottan fagyostól,a  forró kategóriáig tart az értékek leírása. A jelenlegi állapot szerint több az alulárazott piac Európában. A DTZ elemzői ebben az évben csökkenésre számítanak, de 2016 elejéig nem várható, hogy az index 50 alá süllyedjen.

 

Kezd visszatérni az érdeklődés a perifériás országok iránt, a spanyol, ír és olasz piacok összesen 2,6 milliárd euróval duplázták az egy évvel ezelőtti szintet. A javuló gazdasági mutatók és rekord alacsony államkötvény hozamok vonzó árazást eredményeztek a spanyol és olasz ingatlanpiacokon. Írország még mindig a legjobb ár-érték arányú piacok közé tartozik, az erős kereslet és a kiéleződő verseny azonban más országok irányába tereli a befektetői figyelmet.

 

Ezzel szemben az északi országok és a CEE régió gyengébben teljesítettek. A CEE piacokon 20%-ot esett a tranzakciós forgalom egy év alatt.  Összesen 1,1 milliárd értékben vettek ingatlanokat az első negyedév során, ez a teljes európai befektetési volumen csupán 3,4 %-a. A CEE régió piacai a FVI elemzés szerint többségben a „forró” kategóriába tartoznak. 8 piacon az elérhető becsült hozam magasabb, mint a befektetők által elvárt hozam, megtérülés. 4 piac „meleg-nek” számít, köztük a budapesti iroda és ipari, illetve a prágai és varsói irodapiac, ami a befektetők számára már vonzó ár-kockázat arányt képviselő piacokat jelenti. 2013 első negyedéve óta nem történt jelentős változás a besorolásban, 2012-ben ezzel ellentétben számos piac tartozott a „fagyos” kategóriába.

Forrás: DTZ

Lakás és lakópark ajánló

Green Court Residences

Taksony utca 9.

Fagyöngy Lakópark

Valéria utca 13

Miller Residence

Miller János utca

Duna Terasz Premium

Úszódaru utca 14.

Németvölgyi Residence

Stromfeld Aurél út 29-33.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső