Hogy adózik a bérbeadás?

A lakáskiadással kapcsolatos tájékozatlanság veszélyeire figyelmeztet a NAV. Olvassa el figyelmesen a hatóság által kiadott közleményt.

Az adóhatóság közleménye szerint fontos, hogy a bérbevett lakásról készüljön érvényes lakásbérleti szerződés, és legyen a havi lakbér kifizetéséről átvételi elismervény. A hatóság a banki átutalást javasolja, úgy, hogy a közlemény rovatban feltüntetik a dátumot és a "bérleti díj" megnevezést.


Ha nem turisztikai célból adja ki valaki a házát vagy a lakását, nem kötelező adószámot kiváltania. Ebben az esetben a bérbeadó megteheti, hogy nem fizet áfát és nem bocsát ki számlát, de nyugtát mindenképpen adnia kell.

 

A nem turisztikai célú lakóingatlan bérbeadásnál a bérbeadó választhat adófizetési kötelezettséggel járó formát, ha már rendelkezik adószámmal. Adóköteles bérbeadás esetén az áfatörvény szerinti számla- illetve nyugtaadás kötelező.

 


A bérbeadásról a bérbeadónak nyilvántartást kell vezetnie: bevételi nyilvántartást, vagy bevételi- és költség-nyilvántartást.

 

A lakás bérbeadásából származó jövedelmet a bevételből két módon lehet megállapítani.

 

Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt, a jövedelem kiszámításánál csökkentik az igazolt költségek - közüzemi számlák, felújítási költségek - és az értékcsökkenés.

 

Az a bérbeadó, aki úgy dönt, hogy csak bevételi nyilvántartást vezet,  10 százalékos költséghányaddal csökkentheti a bevételt.

 

A jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, majd az adóbevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke a jövedelem 16 százaléka.

 

Abban az esetben, ha a bérlő kifizetőhelynek számító gazdálkodó, akkor a bérbeadó jövedelmét és az adóelőleget ő állapítja meg és vonja le a bérleti díjból.

 


Amennyiben a bérbeadásból származó jövedelem meghaladja az 1 millió forintot, akkor a jövedelem egészére a 16 százalékos adón felül 14 százalék egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás összegének felső határa 450 000 forint, aki ezt eléri, az már teljesítette az adott évre szóló fizetési kötelezettségét.

Forrás: MTI

Lakás és lakópark ajánló

Orgonaliget

József Attila utca 94.

Green Court Residences

Taksony utca 9.

Unipark Buda

Bartók Béla út

Fillér 53

Fillér utca 53

Miller Residence

Miller János utca

Citizen Park

Jász utca 34-42.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső