Hogyan arányulnak egymáshoz a városok az ingatlanpiac tükrében?

300 nagyvárost hasonlíthat össze az ingatlanpiacok szempontjából a JLL új online piackutatási platformján

A nagyvárosok a kereskedelem fő színterei. Míg 10 évvel ezelőtt 100 nagyváros volt a befektetők érdeklődésének középpontjában, mára ez a szám 300-ra nőtt és mintegy 600 város ingatlanjai felől érdeklődnek rendszeresen a nagyvállalatok. Mivel a gyors városiasodás illetve a technológiai- és geopolitikai változások folyamatosan hatással vannak a nagyvárosok jelentőségére, a JLL által létrehozott dinamikus online alkalmazás a nagyvárosok jövőbeni lehetőségeit segít megismerni.    

 

JLL City ResearchA Cities Research Center (http://www.jll.com/cities-research)lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy számos tényezőt figyelembe véve összehasonlítsák a világ 300 legfontosabb városát, kezdve az aktuális globális ingatlanpiaci befektetési volumenektől, egészen a gazdasági változásokig. Szakértőik felmérik a nagyvárosi lehetőségeket világszerte. Kutatják például a négy úgynevezett “Szuper Város” – London, New York, Párizs, Tokió- a kereskedelmi ingatlan befektetések egy negyedét teszik ki a világ 300 legnagyobb városát tekintve. Ezekben a városokban a legerősebb a nagyvállalatok szerepe. Tranzitvárosnak titulálják például Shanghai, Szöulés Peking városokat, amelyeknövekvő ingatlanpiaci tőkeáramlást és vállalati bérlői érdeklődést vonzanak. Shanghai-nak jó esélye van arra, hogy elnyerje a “Szuper Város” státuszt.

 

Az európai nagyvárosok jelentősége különösen kiemelkedő a cross-border (országhatárokon átnyúló) ingatlanbefektetések tekintetében– egyedül Londonban a globális befektetési aktivitás 15%-a történik. Az Egyesült Államokban a másodlagos városokban egyre erősebb befektetési aktivitás tapasztalható. Az ingatlanpiaci tevékenységet az ázsiai és csendes-óceáni térségben mindössze 7 város uralja:Tokió,Hong Kong,Szingapúr, Szöul, Shanghai, Peking és Sydney, melyek a regionális befektetések 70%-át teszik ki.

 

San Francisco, London, Dubai, Shanghai ésWuhan a JLL “City Momentum Index”-e szerint a világ legdinamikusabb városai. Az afrikai városokat elemző kutatások szerint Accra, Addisz Abeba és Lagosz a világ leggyorsabban növekvő városainak tekinthető; Nairobi– Afrika “Szilícium Szavannája” – a technológia terén regionális erőműként emelkedik ki; Luandapedig a világ legdrágább városa irodabérlés szempontjából.

 

Tuza Rita, a JLL budapesti irodájának piackutatásivezetője szerint “az új online piackutatási felületen a világ legizgalmasabb városaival vethetjük össze Budapestet, így jobban átláthatjuk az ingatlanpiac dinamikáját, míg a főváros globálisan betöltött pozíciójának vizsgálatát vizuális összehasonlítások segítik. Kutatási eredményeink szerint a kereskedelmi szempontból legvonzóbb 300 város rangsorán Budapest a 95. helyen áll, szorosan követve Varsót a 73. helyen illetve Prágát a 82. helyen.”

 

Budapesthez hasonló helyezést elért városok közül Perth, Ausztrália a 95. helyen, Cleveland, USA a 92. helyen, Stuttgart a 98. helyen és Szentpétervár, a 94. helyen található jelenleg.


Lakás és lakópark ajánló

In Budapest

Rottenbiller utca 17.

Boróka Park

Vályogvető utca

Petneház Társasház

Petneházy utca

Rupphegyi Liget

Barackmag utca

Fagyöngy Lakópark

Valéria utca 13

Csengery Garden

Csengery u. 22.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső