Ingatlanpiac: 20 százalékkal jobb a teljesítmény, mint tavaly

Az idei első 8 hónapban eddig közel 68 ezer ingatlan adás-vétel történt, ami a tavalyi azonos időszaknál éppen 20%-kal jobb forgalmat mutat.

Nem szabad azonban elfelejteni a tavalyi rendkívül gyenge év eleji piac és a végtörlesztés miatti idei erős első hónapok közti óriási különbséget. Nemcsak az idei év leggyengébb keresleti intenzitását mutatta az augusztus hónap, de az első olyan időszak is egyben, amely a tavalyi azonos időszakkal összehasonlítva alulmúlja azt. Ennek egyrészt oka lehet a nyaralások erre a hónapra történő koncentrálódása is, de az újra induló kamattámogatott hitelezés miatti kivárás is.

A budapesti tégla lakások kivételével minden kategóriában magasabb átlagos négyzetméter áron történtek a tranzakciók, mint az előző hónapban. Ezzel szemben a fajlagos átlagárak vegyes képet mutatnak, a keleti országrészben például ugyanezért a négyzetméterárért egy hónappal ezelőtt kereken 1 millió Ft-tal kisebb lakásár átlag mutatkozott.

Továbbra is a vidéki házak eladói könyvelhették el a legnagyobb áresést az elsőre elképzelt irányárhoz képest, hiszen a 8%-os árváltoztatást követően a már "szokásos", átlag 10% vevői alkut is elfogadták. Ehhez képest a panelek esetében fele ekkora, 5% volt csak az alku mértéke, illetve a fővárosban az irányárat is csak 2%-kal kellett átlagosan csökkenteni. Az összes ingatlantípust egybevéve Budapesten 4 7%, vidéken pedig 5 6% volt az árváltozás mértéke.

Augusztusban a duplájára ugrott az 50-60 év közötti korosztály vásárlói aránya az egy hónappal ezelőtti adatokhoz képest, miközben a 40-50 közöttiek épp megfeleződtek. A legmarkánsabb vásárlói réteg 60%-kal továbbra is a 20-40 közöttieké. A vásárlás okát hónapok óta vezető elsőlakás-vásárlók aránya a múlt hónaphoz képest 30%-ot javított, most 39%-on áll. Az 50-esek vidéken is dupláztak, augusztusban az összes vevő 10%-át tették ki, de itt a korosztályi vizsgálatban egyéb jelentős eltérés nem figyelhető meg. Szintén nőtt valamivel itt is az elsőlakás vásárlók aránya.

Az eladói oldalt vizsgálva feltűnő a 30-as korosztály megugrása egy hónap alatt, 29-ről 42%-ra nőtt az arányuk az összes eladó között. Augusztusban ők 13,8 millió Ft-os átlagon váltak meg ingatlanjaiktól. Tovább nőtt a nagyobba költözők aránya, most az eladók 42%-a nyilatkozott úgy, hogy ez az ok áll a tranzakció hátterében. Vidéken ugyanebből az okból 4-ről 8%-ra nőtt az eladások aránya, de a két fő indok itt is a nagyobb lakásba költözés és az örökölt ingatlan értékesítése volt. Ezek közül a nagyobba vágyók aránya nőtt júliushoz képest, akkor 21% volt ez az érték, augusztusra pedig már 32%.

Vidéken a lezárt tranzakciók között egy hónap alatt nőtt a kicsi, 20-40m2 közötti méretkategória aránya, főleg a 100 m2 fölöttiek kárára. Budán szintén a kisebb lakások mutattak növekedett forgalmat. A 20-40 és a 40-60 közötti méretsávok is nőttek a nagyobbak kárára, de aztán a 140 m2 fölöttiek szintén növekedni tudtak. A pesti oldalon ehhez képest ellenkező eltéréseket lehet mérni, itt a 20-40 közöttiek csökkentek valamelyest és nőttek a 40-80 m2 közöttiek az összes tranzakciót összevetve a júliusi adatokkal.

Forrás: Duna House

Lakás és lakópark ajánló

Práter Park

Práter utca 73.

Forest Hill

Pusztakúti út 10

Amphora Ház

Lenhossék utca 30.

Új Bokréta Ház Budaörs

Károly király utca 79-83.

Gellért-hegy Residence

Hegyalja út 15.

Elite Park

Barázda utca

KÖVESS MINKET









Lakás kereső