Jelentősen drágulhatnak a hazai szállodák: ekkora áremelésre készülhetünk

Elkerülhetetlen a 10 százalék feletti áremelés a szállodaiparban a jelentősen megemelkedett rezsiköltségek és az év végével kifutó állami támogatások miatt - mondta el a Világgazdaságnak Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. A szállodákban egyelőre félházas karácsonyra készülnek, a szilveszteri időszakra viszont már ígéretesebb a kép az előfoglalások alapján.

Tetemes áremelésre kényszerül a szállodaipar. A szállodaszövetség elnöke szerint elkerülhetetlenné vált a két számjegyű áremelés a megtöbbszöröződött rezsiköltségek miatt, ráadásul az állami támogatások is kifutnak az év végével. Mindezt szerencsétlen módon épp akkor kell meglépni, amikor a kereslet alacsony, vagy épp visszaépülőben van a járvány sokadik hulláma után és közepén, és a rezsiköltségek olyan mértékben szálltak el, hogy a pluszteher kigazdálkodhatatlanná vált a bevételből – jellemezte a helyzetet a szakértő.

A SZÁLLODÁKBAN EGYELŐRE FÉLHÁZAS KARÁCSONYRA KÉSZÜLNEK, A SZILVESZTERI IDŐSZAKRA VISZONT MÁR ÍGÉRETESEBB A KÉP AZ ELŐFOGLALÁSOK ALAPJÁN.

Baldauf Csaba a Világgazdaságnak elmondta, az éves energiaszerződések őszi újrakötése négyszeres gáz-, valamint két és félszeresére nőtt áramárakon történt, ami például egy százszobás wellnesshotelnek éves szinten százmillió forintos többletköltséget okoz.

DRÁGULT A MUNKAERŐ, ÉS AZ ÉLELMISZEREK BESZERZÉSI ÁRA IS JÓCSKÁN EMELKEDETT, MINDEZEK EGYÜTT PEDIG OLYAN NAGYSÁGRENDŰ PLUSZKIADÁST EREDMÉNYEZNEK, AMI 10-25 SZÁZALÉKOS ÁREMELÉSHEZ VEZET.

Az áremelési kényszert fokozza a forint-euró árfolyam változása, amely éves alapon csaknem 9 százalékos árfolyamveszteséget okozott már októberben.

A kereslet azonban összességében még mindig elmarad a pandémia előtti bázistól, a tavaly őszi határzárások, majd a november 11-től elrendelt országos zárlat miatt nincs értelme az egy évvel korábbihoz viszonyítani. Ami egyelőre markánsan megmutatkozik, az az egyéni beutazóforgalom lassú visszaépülése, jelenleg ugyanis különösebb korlátozások nélkül lehet Magyarországra jönni szabadidős céllal, és jönnek is, elsősorban a környező országokból autóval, és repülővel a visszaépülő légijáratokkal. Budapesten 50-55 százalékos foglaltság jellemző a szállodákban.

Bár ígéretet még nem kaptak, a szállodaiparban remélik, hogy a kormány legalább a 4 százalékos turisztikai hozzájárulást elengedi 2022-ben is, mert az ágazatnak továbbra is külső segítségre van szüksége – hangsúlyozta az MSZÉSZ elnöke.

 Címlapkép forrása: Getty Images  

Forrás: Portfolio.hu

Lakás és lakópark ajánló

Somfa Liget

Makk utca 3.

Herbal Residence

Gyógyfű utca 25

Ha11er

Haller utca 11.

Pápay Park

Pápay István u. 5.

Marina Life

Mura utca 2.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső