KSH: javultak az építőipar mutatói

Az építőipar termelése 2013 júniusában a kiigazítatlan, és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is 12,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés az előző havi szinten volt júniusban. Az első félévben az építőipar termelése 7,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

A termelés júniusi növekedéséhez - a rendkívül alacsony előző évi bázis mellett - az épületek szerkezetépítését végző és az út- és vasútépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének emelkedése járult hozzá a KSH szerint. Az építőipar termelői árai a második negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,8 százalékkal emelkedtek.

Májusban a kiigazítatlan és a munkanaptényezővel korrigált adatok szerint is 11,2 százalék volt a bővülés. Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés májusban 0,8 százalékkal maradt el az előző havitól. Az év első öt hónapjában pedig 7,5 százalékkal nőtt az ágazat termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Júniusban mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett. Az épületek építése az egy évvel korábbi jelentős visszaesést követően 18,2 százalékkal volt nagyobb a tavaly júniusinál, amely az alacsony bázis mellett ebben a hónapban is több ipari épület építésén végzett munkából adódott. Az egyéb építmények építése 6,5 százalékkal nőtt, elsősorban az út- és vasút-felújítási munkák következtében. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületépítés teljesítménye 2,8 százalékkal nagyobb volt, mint májusban, míg az egyéb építményeké 0,9 százalékkal csökkent.

Az építőipar ágazatai közül az épületépítési ágazat termelése júniusban 35,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi rendkívül alacsony szintet. Az egyéb építmények ágazat termelése 11,4 százalékkal nőtt. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 0,7 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az idén júniusban kötött új szerződések volumene 19,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 13,9 százalékkal nőtt, főleg ipari és egészségügyi épületekre kötött szerződéseknek köszönhetően. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 23,9 százalékkal emelkedett, a növekedés oka vasútfelújításra kötött nagy értékű szerződés eredménye volt.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 11,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 0,9, az egyéb építményeké 16,7 százalékkal volt magasabb, mint tavaly júniusban.

Az építőipar termelői árai a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,8 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban 0,8, az egyéb építmények építése ágazatban 2,4, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban pedig 1,9 százalékkal nőttek az árak. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,7 és 3,9 százalék között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,6 százalékkal voltak magasabbak.

Forrás: MTI

Lakás és lakópark ajánló

Rupphegyi Liget

Barackmag utca

Marina Life

Mura utca 2.

Palotás Kert Lakópark

Palotás utca 9.

Sun Hill Residence

Naphegy utca 29.

Somfa Liget

Makk utca 3.

LEO 50

Leonardo da Vinci utca 50.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső