Kedvezőbb kilátások a régiós ingaltanpiacokon

Az RICS Kereskedelmi Ingatlan Monitor szerint az év második negyedévében a regionális piacok nagyrésze lassan, de biztosan kijutni látszik az erdőből.

A négy térségbeli ország makroökonómiai kihívásokkal néz szembe, de a második negyedévi felmérés alapján már egy derűsebb kép rajzolódik ki. Bulgáriában a kormány lemondása és a bankszektor sérülékenysége, a térség többi országában az infláció  rekord alacsony szintje árnyalhatja a képet.

 

Magyarországon és Bulgáriában a bérleti díjak és a tőkeértékek a várakozás szerint egyaránt emelkedni fognak a következő tizenkét hónapban. Ehhez hasonló elmozdulás várható Csehországban, ahol a bérleti díjak a piaci szegmensenként változó mértékben növekednek. A következő tizenkét hónap Románia számára borongósabb lehet, itt a tőkeérték növekedésének lassulását prognosztizálják és a bérleti díjak csökkenése várható.

 

“Magyarország a jelek szerint a felépülés útjára lépett. Ez látható a bérleti piacon, ahol növekszik az érdeklődés a bérlők részéről, miközben kevés a rendelkezésre álló, nagyméretű, minőségi terület gyakorlatilag az összes ingatlantípus esetében. A bérleti díjak továbbra is magasak, de a bérlők nem válogathatnak a modern, jó minőségű, nagy méretű területek között. Ez előrevetíti az előbérleti vagy egyedi igény alapján megépített BTS megállapodásokat, és felfele tolja a bérleti díjakat. Magyarország újra egy érdekes, potenciálisan vonzó piaccá vált a kiskereskedelmi és iroda ingatlant kereső befektetők számára. A következő két évben a befektetői aktivitás élénkülésére számítunk, ahol a jól pozicionált és megfelelően kezelt ingatlanok jövedelmező befektetéseknek bizonyulhatnak, kiváltképp az egyéb régiós országokkal való összehasonlításban. Másrészről számos értéket növelő termék érhető el a piacon, a nagyobb kockázati hajlandósággal bíró befektetők vonzó lehetőségeket találhatnak itt.” mondta Czifra Balázs, a DTZ magyarországi irodájának ügyvezető igazgatója.

 

ki az erdőbőlAz Occupyer Sentiment alapján a Cseh Köztársaságban a leggyengébb a bérleti piac. Míg Bulgária Magyarország és Románia pozitív tartományba került, továbbra is enyhén negatív, de inkább neutrális Csehország piaca. Magyarországon az index a gazdasági világválság kezdete óta mért legmagasabb szinten áll, míg Csehország és Románia enyhén rontott az elmúlt negyedévhez képest.

 

A bérlői kereslet mindenhol emelkedett, Bulgáriában, Magyarországon és Romániában, első sorban az irodapiacon Bulgáriában, míg Magyarországon az irodai és kereskedelmi ingatlanok esetében. Csehországban a kínálat gyorsabban növekedett mint a bérlői kereslet az irodai és kiskereskedelmi ingatlanok esetében. Az ipari és logisztikai szegmensben a kereslet előzte le a kínálatot és csökken a bérlői kedvezmények mértéke. Romániában a kínálat növekedése, első sorban az irodapiacon, felgyorsult.

 

Bulgáriában és Magyarországon a bérleti díjak emelkedése várható mindhárom szektorban (Iroda, kereskedelmi és ipari) a következő tizenkét hónapban. Bulgáriában kifejezetten erős emelkedés várható az irodapiacon. Csehországban tovább csökkenhetnek az irodabérleti díjak, de a kiskereskedelmi és ipari szegmensben növekedés várható. Magyarországon a bérleti kilátásokba vetett bizalom négy év óta először fordult kedvező irányba, Romániában a bérleti kilátások negatív tartományba fordultak és a bérleti díjak általában csökkennek, kivéve a kiskereskedelmi ingatlanokat, ahol nem várható elmozdulás.

 

A régiós befektetési piac legígéretesebb, legnagyobb bizalmat élvező területe Csehország, 2011 óta a itt legmagasabb az Investment Sentiment Index, de Magyarország is bizalmat kapott: itt az index 2010 óta most a legmagasabb.

 

Globális sziten, Spanyolország, Portugália és Írország, a 2008-as válság által leginkább befolyásolt országok most egyaránt pozitív irányba mozdultak el mind bérleti, mind befektetési kereskedelmi ingatlanpiac tekintetében.

 

A 2014 második negyedévében megkérdezett RICS szakértők továbbra is a legjobb eredményekről számolnak be Japán és az Egyesült Arab Emírségek területéről, de Kínában a kereskedelmi ingatlanpiac valamivel kevésbé pozitív, itt enyhe bérleti díj csökkenést jeleznek.

 

A Egyesült Államokból egy megalapozott helyzetből történt további előrelépésről,  a bérlői kereslet növekedéséről, a munkaerő piac erősödéséről szólnak a visszajelzések, ami a bérleti díjak emelkedését eredményezheti. A válaszadók továbbra is erős eredményekről adnak hírt Új Zéland, Németország és az Egyesült Királyság piacairól.

Forrás: RICS

Lakás és lakópark ajánló

LEO 50

Leonardo da Vinci utca 50.

Orgonaliget

József Attila utca 94.

Csengery Garden

Csengery u. 22.

Völgy Liget

Völgy utca 10.

Viza Apartmanház III. ütem

Vizafogó és Révész u.

Allure Residence Budapest

Vágóhíd utca 3.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső