Közép-európai ingatlanbirodalmat vett az orosz milliárdos

Orosz milliárdos vásárolta be magát az egyik legnagyobb osztrák ingatlanos cégbe, a CA Immóba. Boris Mints cége az Unicredit tulajdonrészének megvásárlásával egy 2,4 millió négyzetméteres ingatlan-portfólióhoz jutott hozzá, melynek majdnem fele Közép-Európában található. Az új orosz tulajdonos Münchenben, az Expo Reálon mutatkozott be a nyilvánosság előtt. A Portfolio tudósítása Münchenből.

Mint korábban megírtuk, a CA Immo legnagyobb tulajdonosa, az Unicredit eladta az ingatlanos cégben lévő kb. 16 százalékos részesedését az orosz O1 Group-nak. Az O1 Group Limited-nek eladott 15 954 891 törzsrészvény az UniCredit összrészesedése volt a CA Immo-ban, ez 16,35% szavazati jognak felet meg, ami a tranzakcióval átszállt az új tulajdonosra. Az orosz tulajdonos tehát meghatározó részesedést szerzett a KKE régió egyik legismertebb ingatlantulajdonosában.

Az új tulajdonos a müncheni Expo Reálon mutatkozott be egy sajtótájékoztató keretein belül. A bécsi központú CA Immót a vezérigazgató, Bruno Ettenauer és a pénzügyi igazgató, Florian Nowotny képviselte, míg az új orosz tulajdonost Dimitry Mints igazgatósági tag és Michael Stanton befektetési igazgató.

 

A CA Immo vezérigazgató prezentációjában a stabilitást hangsúlyozta, szerinte ugyanis az új orosz tulajdonos nem jelent változást a cég stratégiájában és nincs feszültség a jelenlegi menedzsment és az új tulajdonosok között. Ettenauer szerint mindkét fél részéről racionális döntés született és az új tulajdonossal a CA Immo csak megerősödött.

Dimitry Mints, az alapító-tulajdonos Boris Mints fia újságírói kérdésre elmondta, hogy természetesen a CA Immo megvásárlása definíció szerint diverzifikációs lépést jelent az eddig kizárólag moszkvai ingatlanokat tulajdonló O1-nek. Hozzátette rögtön azonban, hogy az akvizíciót nem a mostani geopolitikai helyzet motiválta. 

A Portfolio kérdésére Bruno Ettenauer kifejtette, hogy az új tulajdonos belépésével elképzelhető, hogy a CA Immo aktívabb befektetői szerepet vállal az európai ingatlanpiacon, szemben az elmúlt évek visszafogott expanziós dinamikájával. Kérdésünkre hosszabb távon elképzelhetőnek nevezett egy profiltisztítást, hiszen az új tulajdonosnak Oroszországban tisztán irodaházakból álló portfóliója van, szemben a CA Immóval, melynek a portfóliójában a 72 százaléknyi irodaház mellett megtalálható logisztika, kisker, hotel és lakóingatlan is.

A CA Immo portfóliója

A bécsi központú CA Immo a KKE régió 10 országában van jelen, a portfólió kb. felét a régió teszi ki. A cég befektetési portfóliójában Magyarország 10 százalékos súlyt képvisel. Az összesen 2,4 millió nm-nyi portfólió értéke 3,6 milliárd euró. Az ingatlanok átlagos kihasználtsága 89%, az átlagos hozamszintjük 6,9%. 

Forrás: Portfolio.hu

Lakás és lakópark ajánló

Sasad Liget V-VI. ütem

Beregszász út 6/b

Fagyöngy Lakópark

Valéria utca 13

Loft Astoria

Múzeum Krt. 1/b

Amphora Ház

Lenhossék utca 30.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső