Megközelíti a 2011-es szintet az ingatlanbefektetések értéke

A jövedelem-termelő ingatlanok iránti befektetői érdeklődés világszerte megnőtt, leginkább a más eszközökön elérhető alacsony hozamoknak köszönhetően. Magyarországra a nyár végéig a kereskedelmi ingatlanszektorba körülbelül 338 millió euró áramlott, az adásvételek többségét Budapesten kívül kötötték.

„A hagyományosan forgalmasnak számító év végéhez közeledve a befektetői aktivitás további erősödését várjuk, az év hátralévő hónapjaiban ma még tárgyalás alatt álló tranzakciók értékét pedig 300 millió euróra becsüljük, így év egészére számítva a 2014-es befektetési forgalom elérheti a 600-650 millió eurót, azaz a 200 milliárd forintot is meghaladhatja. Ez pedig 135 százalékkal is több lehet a tavalyi forgalomnál és megközelíti a 2011-es befektetések szintjét.” - mondta Tim O’Sullivan, a CBRE budapesti ingatlanbefektetési vezetője.

 

Az év első felében a kiskereskedelmi ingatlanok voltak a legnépszerűbbek, 46 százalékos részaránnyal, ami 157 millió eurót jelentett. A javuló kiskereskedelmi adatok pozitív hatással voltak a befektetőkre, és olyan jelentős ügyletek mutatták a kiskereskedelmi ingatlanok iránti befektetői érdeklődést, mint az Allee bevásárlóközpont 50 százalékának eladása a Nationale-Nederlanden egyik alapja számára. 2014-ben egy kiskereskedelmi park portfoliót is értékesítettek, de több más bevásárlóközpont és számos kisebb, utcai üzlethelyiség is új gazdára talált. Ez a szegmens bizonyult a leginkább diverzifikáltnak földrajzilag, hiszen az adásvételek többségét Budapesten kívül kötötték.

 

Kilátás az Eiffel Palace-bólHabár az irodabefektetési piac relatíve illikvid volt az első félévben, az elmúlt hónapokban két jelentős üzlet is lezárult, a Green House és az Eiffel Palace eladása. Mindkét új fejlesztést magyar befektető vásárolta meg. A Green House az eddigi legnagyobb befektetési tranzakció, amit magyar alap valósított meg. Az Eiffel Palace-t megvásárló Magyar Nemzeti Bank aktivitása pedig a korábbinál sokkal aktívabb közszféra jelenlétét jelzi az ingatlanpiacon. Az év során nyár végéig összesen 91 millió eurót, a teljes forgalom 27 százalékát fektették be irodákba.

 

A befektetési piacon továbbra is az ipari ingatlanok teszik ki a legkisebb arányt, de már két figyelemre méltó tranzakció is történt a harmadik negyedévben, így a magyarországi forgalom 8 százalékát (25 millió euró) adják a logisztikai ingatlanok. A turizmus iránti érdeklődés továbbra is jelentős. Idén újabb ötcsillagos szálloda cserélt gazdát, amely sorban a negyedik közel-keleti befektetőket érintő hasonló tranzakció.

 

Lényeges momentum a korábban külföldi befektetők által jellemzett piacon a helyi befektetők aktivitása, idén először a magyarok megelőzik a többi vásárlót a piacon. A szakértő szerint további külföldi tőke érkezhet az országba a következő egy-másfél évben.

 

Forrás: CBRE

Lakás és lakópark ajánló

Csalogány 43

Csalogány utca 43

Citizen Park

Jász utca 34-42.

Waterfront City

Óbuda_Óváros

Panoráma Lakópark Velence

Panoráma út 39.

Gergely Garden

Gergely utca 75.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső