Megrohanták a befektetők a lakáspiacot

Kiemelkedő lakáspiaci forgalommal zárt az idei első hónap, a Duna House (DH) becslése szerint országosan közel 13 ezer lakás cserélt gazdát. A befektetési célú vásárlás a januári forgalom közel egyharmadát tette ki.

A DH becslése szerint 2012 januárjában országosan 12 970 darab tranzakcióra került sor. A végtörlesztés utolsó havában várható volt a forgalomnövekedés, amellyel egy időben jelentkezett a befektetési célú vásárlás megnövekedése. Ez utóbbi a januári forgalom közel egyharmadát tette ki, így a két jelentős ingatlanpiaci esemény összhatásaként a kínálat és a kereslet időben egymásra tudott találni  - olvasható a legfrissebb elemzésben. A tanácsadó keresletindexe minden várakozáson felüli értéket mutat, szinte megduplázódott a tavalyi átlag, így a válság előtti időket idézi. Nincs kiugró elmozdulás a lezárt tranzakciók átlagértékeiben decemberhez képest. Januárban az átlagosnál kevesebb felújításra szoruló ingatlan cserélt gazdát, s ezzel nőtt a jobb minőségű, illetve drágább ingatlanok aránya.

 

Hol a legkönnyebb lakást eladni?

 

Továbbra is a 13. kerület a legnépszerűbb budapesti célpont, minden ötödik vevő itt vásárolna. Nem sokkal lemaradva a második legkedveltebb kerület a 11., amelyet decemberhez hasonlóan az érdeklők 19 százaléka jelölt meg. Január csúcshónap volt a házeladásoknál mutatkozó árváltozásban is. Bár mindig ez az ingatlantípus volt a leginkább alkuképes, a végtörlesztés hajrája úgy tűnik itt követelte a legnagyobb kompromisszumokat- vidéken 8, a fővárosban 14 százalék volt az alku -  az eladóktól.  Januárban 27-ről 43 százalékra ugrott a "beosztott" státuszú eladók aránya, míg 10 százalékkal kevesebb vállalkozó vált meg ingatlanjától. Az eladás okának a tulajdonosok 37 százaléka jelölte meg a fővárosban az elő- ill. végtörlesztést, ezek a lakások átlagban 12,4 millió forintért találtak új tulajdonosra. Vidéken az eladók harmadát a végtörlesztők tették ki, jellemzően közel 10 millió forintos lakásaiktól búcsúztak.

 

Nincs szó trendfordulóról

 

2012-re a tavalyihoz hasonló, vagy azt valamelyest meghaladó tranzakciószámot vár a DH. Az első negyedév (főleg a végtörlesztés áthúzódó hatása miatt) lényegesen erősebb lesz, mint 2011. hasonló időszaka, ami historikusan is jelentős negyedéves mélypontnak számított. A januári csúcs több mint két és félszer haladja meg a tavalyit, de a jelentős egyszeri hatások miatt nem jelent trendfordulót. Amennyiben nem lesz negatív gazdaságpolitikai fordulat, vagy ilyen jellegű piaci várakozás, akkor a második és harmadik negyedév hasonlóan alakulhat, mint 2011-ben. Az utolsó negyedévi forgalom pedig az előzőek miatt várhatóan nem éri el a 2011. évi értéket.

Forrás: Duna House

Lakás és lakópark ajánló

Carina Residence

Belterület 18/6

Somfa Liget

Makk utca 3.

Völgy Liget

Völgy utca 10.

Pacific Park

Angyalföldi út 19-23

Sasad Liget V-VI. ütem

Beregszász út 6/b

Pannónia Ház

Pannónia u. 77-79.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső