Mi legyen az ingatlanpiaccal a következő 4 évben?

Az uniós források lehívása és kormányzati beruházások segítettek megállítani az építőipar hét éve tartó zuhanását, de a lendület folytatásához szükség van magánberuházásokra és lakásépítésre is. A napi.hu szakértők véleményét kérte ki a teendőkről.

Koji László, Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke szerint a fizetőképes lakossági kereslet érdekében öt százalék körüli lakáscélú hitellel és szociális alapon elérhető, 20-22 százalékos áfa-visszatérítés élénkítené a lakosság építési piaci keresletét. A fejlett európai gazdaságokban az építőipari termelés 32-35 százaléka, míg nálunk mindössze 6-7 százaléka lakossági megbízás. A lakásfelújításokat azért is sürgetné, mert a magyarországi lakásállomány mindössze 20 százaléka felel meg a jelenlegi energetikai követelményeknek. A szakember szerint a közbeszerzési piacon irreálisan alacsony áron köttetnek a szerződések, célszerű lenne szakmai szempontokat is figyelembe venni. További problémát oldana meg a 30 napos fizetési határidő tényleges gyakorlása mind a magánszektorban mind az EU támogatások esetében.

építőipar

Petz Raymund, a GKI ügyvezető igazgatója szerint kedvező üzleti és versenyklíma, valamint keresletélénkülés az építőipari növekedés kulcsa.  A lánctartozások megszűntetése, a szocpol, az áfa-csökkentés, az építőipari vállalkozásoknak hitelgarancia nyújtása, mind megfelelő eszköz lehet. A lakásépítés és a magánberuházások elősegítésére az állami támogatást, a kedvező környezetet, a jogbiztonságot, a stabil szabályozórendszert, a szerződések betartatását említette. Az uniós forrásokat olyan beruházásokra kellene fordítani, amelyek aztán gazdaságélénkítő hatást fejtenek ki.

 

Beák Attila, a Beák és Tsa. iroda társtulajdonosa, a Magyar Ingatlanszövetség elnökségi tagja a projekthitelezés rendbetételét említi az első beavatkozási pontként, de a lakossági lakáscélú hiteleknek sem lenne szabad magasabbra nőni, mint az alapkamat plusz 2-3 százalék. A befektetői kedv erősítését szintén nélkülözhetetlennek tartja a lakásépítések elindulásához, amire szerinte azért van nagy szükség, mert csak ez indítja be a használt lakáspiacot is. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Napi.hu

Lakás és lakópark ajánló

Herbal Residence

Gyógyfű utca 25

Ha11er

Haller utca 11.

Lőportár u. 9.

Lőportár u. 9.

Fillér 53

Fillér utca 53

Admirál Házak

Lóczy utca 44.

Olimpia Sétány

Erkel Ferenc utca 7

KÖVESS MINKET









Lakás kereső