Mikor jön el a plázázók Kánaánja?

A plázastop hivatalosan 2014 végén véget ér, de jelenleg is több fejlesztő rendelkezik alóla felmentéssel. Mindeközben a fogyasztók ugyan lassan, de újra elkezdtek költekezni, tehát látszólag minden adott a kiskereskedelem fellendüléséhez és ahhoz, hogy új bevásárlóközpontok nőjenek ki a földből. De mi kell ahhoz, hogy eljöjjön a plázázók Kánaánja és mi vár a jövőben a vásárlókra? A bérlői oldal fejtette ki véleményét a retail szektor hazai és régiós jövőjéről az RICS Tea&Talk kerekasztal-beszélgetésén.

A kerekasztal-beszélgetés célja az volt, hogy a résztvevők megismerjék a kiskereskedelmi szektor bérlői oldalának álláspontját és terveit. Kiderült, hogy bár figyelembe veszik a makrogazdasági indikátorokat és az egyes városok jövedelmét, a kiskereskedelmi láncok sok esetben egyáltalán nem számadatok alapján döntenek arról, hogy megjelenjenek-e egy adott országban. Van, aki szerint a kulturális közelség fontos, de olyan cég is akad, amelynél szimplán az számít, hogy "mi érhető el" bázisukról, azaz a földrajzi közelség határozza meg terjeszkedésük irányát és mértékét.

Mint minden külföldi szakértő, aki a magyar piacról beszél, Maarten Vermeulen FRICS, az RICS régiós (Európa, Oroszország és FÁK) ügyvezető igazgatója is felvetette a politikai kockázatok kérdését. Bár a legtöbb hasonló beszélgetésen a magyarországi szereplők túlnyomó többsége gyorsan elhessegeti az ilyen típusú aggályokat, az AmRest étteremlánc ingatlanmenedzsere elmondta: "ha a politika számítana, kivonulnának". A kormány külföldi cégek ellen irányuló intézkedési mellett azt nehezményezte, hogy a jelenlegi politikai környezetben még 10%-os bevételnövekedés mellett is nehéz hosszú távú üzleti döntéseket hozni, sosem tudhatják, mikor vezetnek be például egy hot wings-adót. 

 

A panel moderátorának, Pataki Márta MRICS-nek a következő kérdése arra vonatkozott, hogy az új üzletek helyének kiválasztásában mi alapján döntenek a bérlők, elég-e egy "jó ajánlat" a bérleti szerződés megkötéséhez. Mint minden ingatlan esetében, itt is leginkább a lokáció számít: van, hogy csak 10 méteren múlik a siker, ráadásul abban is egyetértettek a jelenlévők, hogy egy kedvező ajánlat nem elég. Számít az első benyomás, az hogy mennyire telített (bevásárlóközpontokkal) az adott város, illetve az üzleti stratégia is.

Lenyomja az online a plázákat?

Ha retailről beszélünk, nem kerülhetjük meg az e-kereskedelem térhódításának kérdését. Nem meglepő módon, a bérlők sokkal kevésbé aggódnak emiatt, mint a bérbeadók, illetve az ingatlanfejlesztők. Van olyan bérlő, aki kifejezetten várja a bérbeadóktól való függőség csökkenését. A divatcégek szerint a vásárlás egy "szociális élmény", a vásárlók érezni akarják, mit vesznek, így mindig szükség lesz üzletekre. Az RICS régiós ügyvezetője szerint az e-kereskedelem térhódítása miatt a jövő plázái máshogy fognak kinézni: kevesebb üzlet és több közösségi terület várja majd a vásárlókat. Az Yves Rocher magyarországi vezetője szerint pedig a webshopok sikeres működéséhez kellenek az üzletek. Az e-kereskedelem egyelőre elsősorban arra jó, hogy a bevásárlóközpontok által kiszolgálatlan vidéki területeket is elérjék.

 

Váci utca vagy Westend?

Felmerült az örök kérdés is: high street vagy bevásárlóközpont? A panelisták szerint ez általában ország-, illetve régió-specifikus, a hagyományokon múlik. A nyugat-európai városokban nem jellemző belvárosi plázák felépítése, míg a közép-európai régióban ez elterjedt. A volt szocialista országokban ráadásul sosem volt elterjedt a high street, a plázák pedig később jelentek meg, mint nyugaton, viszont gyorsan elterjedtek, ami növeli népszerűségüket. A szlovéniai Magistrat International képviselője például elmondta, hogy a régióban egy high street lokáció általában csak a bevásárlóközpontok potenciáljának 70%-ával rendelkezik, ugyanakkor a turisták kiszolgálására alkalmasabb egy sétálóutca, mint egy pláza.


Épüljenek új plázák?

A kiskereskedelmi szegmens jövőjével kapcsolatban a beszélgetés résztvevői többségében optimistán nyilatkoztak, azonban a különböző cégek eltérő fejlesztéseket látnának szívesen. Az Yves Rocher szerint új módszerek kellenek az ügyfélszerzésre és nagy álmuk, hogy a Nagykörúton nyithassanak üzletet. Az AmRest több vendéglátó egységeket nyitna, mint amennyi megfelelő üzlethelyiséget talál ma a piacon. A Calzedonia terjeszkedési menedzsere a plázastop végét, valamint a régi plázák bezárását (vagy legalább átalakulását) várja, terjeszkedést azonban nem terveznek, csak relokációt. A beszélgetés külföldi szakértője jelentős potenciált lát a régióban: Maarten Vermeulen szerint nyugaton már nincs hova terjeszkedni, így itt, Közép-Európában van lehetőség további fejlesztésekre.

A jövővel kapcsolatban a panelisták egy dologban értettek egyöntetűen egyet: a korábban népszerű outletekben nem látnak lehetőséget a régióban. 

Forrás: Portfolio.hu

Lakás és lakópark ajánló

Boróka Park

Vályogvető utca

Lőportár u. 9.

Lőportár u. 9.

Forest Hill

Pusztakúti út 10

Viza Apartmanház III. ütem

Vizafogó és Révész u.

Tópark

Sasbérc út 1.

Viza Apartmanház II. ütem

Párkány u. 4-6.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső