Nagy fluktuáció mellett egyre kevesebb az építőipari cég

Januárban 426 cég szűnt meg az építőiparban. Így volt ez a tavalyi évben is, azaz növekedés nincs, a magas megszűnési ráta stabilnak tűnik. A 2012-ben indult felszámolási eljárások befejezésének eredményeként számos 2013-ban kezdődött kényszertörlés is lezárulhat - az adatokat az Opten tette közzé.

A törölt cégek száma az idei évben újabb rekordot dönthet: "2011–12-ben átmeneti csökkenést tapasztalhattunk az építőipari cégfluktuációban, 2013-ban azonban lendületesen növekedett a törlések száma az ágazatban, és az emelkedés idén is folytatódhat" – állítja Tóth Tamás, az Opten céginformációs szolgáltató igazgatója.

 

"A lábadozó építőipar továbbra is súlyos keresleti és likviditási problémával küszködik. A lakásépítések és az ingatlanpiac fellendülése még várat magára, pedig igazi áttörést csak ez jelenthetne az ágazatban. A finanszírozási és keresleti problémák csak részben és átmenetileg orvosolhatóak olyan állami szerepvállalással, mint a növekedési hitelprogram vagy az új panelprogram. Hosszú távon azonban feltétlenül szükség lenne a piaci bizalom és kereslet helyreállítására, ezekkel ugyanis nagyon rosszul áll a szektor" – mondja Tóth Tamás.

 

építőipar

Bár Magyarországon a vendéglátás után az építőiparban a legnagyobb a cégfluktuáció, vannak azért olyan, magyar magánszemélyek közvetlen vagy közvetett tulajdonában álló cégek, amelyek több mint húsz éve rendben működnek az ágazatban. Az építőipar nehéz helyzetét és a válság második hullámának erejét jól mutatja, hogy amíg a legnagyobb 25 ilyen cég még a válság első hullámát követően, 2010-ben is 170 milliárdos összesített árbevételt ért el, 2011-ben már csak 136 milliárdot, 2012-ben pedig ennél is kevesebbet, 131 milliárd forintot forgalmazott.

Forrás: HVG.HU

Lakás és lakópark ajánló

Fillér 53

Fillér utca 53

Elite Park

Barázda utca

Gellért-hegy Residence

Hegyalja út 15.

Unipark Buda

Bartók Béla út

Divinus lakópark

Röppentyű utca 32-34

Unipark46

Hajdú utca 46

KÖVESS MINKET









Lakás kereső