Nem jár CSOK a sima tetőtér-beépítésre

Tetőtér beépítésére csak akkor igényelhető csok, ha a meglévő lakóépület tetőterében vagy új épületszintjén legalább két, új, önálló albetétként nyilvántartott lakás jön létre.

Korábban már volt arról szó, hogy nehéz helyzetbe hozták azokat, akik szüleik vagy rokonaik családi házának tetőterét építették volna be az új lakásépítésekre igényelhető támogatásból. Az új csok-rendeletben ugyanis az szerepel, hogy:
"Tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás akkor, ha a tetőtér beépítés vagy emelet-ráépítés révén legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, (...) újabb lakás jön létre."
 
Habár a szócikk helyes értelmezéséről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) már korábban értesítette a bankokat, hivatalos ügyféltájékoztató eddig nem jelent meg. A Pénzcentrum megkeresésére a tárcánál azonban megerősítették: tetőtér-beépítés vagy emeletráépítés esetén − a csok igénybevétele szempontjából − akkor beszélhetünk új lakásról, ha a meglévő lakóépület tetőterében vagy új épületszintjén legalább két, új, önálló albetétként nyilvántartott lakás jön létre.
 
 
A tetőtér-beépítéssel vagy emeletráépítéssel megvalósuló új lakások közül a csokkal érintett lakás hasznos alapterületének el kell érnie 1 gyermek esetén a legalább 40 négyzetmétert, két gyermek esetén a legalább 50 négyzetmétert, illetve három vagy több gyermek esetén a legalább 60 négyzetmétert. Ezen túlmenően a csokkal érintett új lakásnak valamennyi csokra vonatkozó
és építésügyi jogszabályok által előírt lakhatási feltételt ki kell elégítenie.
 
A csok igénybevételével nem érintett új lakásnak az építésügyi jogszabályoknak kell megfelelnie. - írta az NGM. Ez az előírás ráadásul nem csak a "csok 10 10" esetén érvényes, hanem alapvetően az új lakásépítésekre, amit nem csak a 3 gyermekesek valósíthatnak meg, hanem az 1 vagy 2 gyermekesek is.
 
Forrás: index.hu
 
További cikkeink a témában itt olvashatók. 

Lakás és lakópark ajánló

Spanyolkert

Semmelweis utca

Duna Terasz Premium

Úszódaru utca 14.

Elite Park

Barázda utca

Dunaliget lakópark

Jégmadár utca 2.

Forest Hill

Pusztakúti út 10

Divinus lakópark

Röppentyű utca 32-34

KÖVESS MINKET

Lakás kereső