Nincs más választás, kényszer a használt lakás?

Tovább folytatódik az új lakások kínálatának szűkülése, Budapesten csak 3810 újépítésű lakás közül választhat a vásárló. Ennek tudható be, hogy egyre nehezebben találnak a vevők minden igényüket teljesen kielégítő, új, modern lakást, így sajnos kénytelenek többen a használt lakások felé fordulni, lemondva az „új lakás” nyújtotta életérzésről.

A budapesti újépítésű lakáspiacot továbbra is a kínálatszűkülés jellemzi. Jelenleg 3810 eladatlan lakás vár gazdára 77%-os értékesítettség mellett, melyből 64 % elkészült, a többi építés alatt áll. A kínálatszűkülés több okra vezethető vissza. Egyrészt az eladások 2011 második félévéhez képest stagnáltak, miközben a tavalyi év azonos időszakához képest csökkentek. Továbbá egyre kevesebb új lakás jön vissza a piacra a meghiúsult ügyletek miatt és egyre több projekt indítását végleg vagy időlegesen elhalasztják a finanszírozás hiánya miatt. Az idén bedőlt új lakások száma a tavalyi félévhez képest közel 50%-kal emelkedett. A legnagyobb kínálatszűkülés a III. és a VII. kerületekben jelentkezett.

2012 első félévében az új lakások iránti kereslet stagnált, amit bizonyít, hogy az elmúlt fél év alatt eladott lakások száma 1259-ről csupán 1304-re nőtt. A legtöbb lakást a XI és a XIII. kerületekben értékesítették. Egyedül az újonnan megjelenő projektek tudtak jobb értékesítési arányt felmutatni az előző félévi teljesítményhez képest. A növekedés egyetlen oka, hogy az újonnan megjelenő projektek - a piackutatások által alátámasztott tényeket szem előtt tartva – az átlagosnál jobb lakásokat kínálnak, mind ár-értékarány, mind belső elrendezés tekintetében. 2012 első félévében megjelent projektek értékesítettsége majdnem 40% volt. Azonban azt is meg kell említenünk, hogy az átlagos projektméret tovább csökkent 15 lakásra a tavalyi év azonos időszakát képviselő 18 lakásos új projektekhez képest.

Az eladásra került lakások korrigált mérete (a terasz és a kert méretének bizonyos százalékával módosítva)az előző évek tendenciáit követve továbbra is növekedett, ezúttal 67-ről 69 négyzetméterre, ugyanakkor az átlag eladási négyzetméter is növekedést mutat, 425.000-ről átlagosan 430.000 forintra emelkedett. Mindeközben az elfekvő készlet is enyhe növekedést mutat a tavalyi évhez képest. A kínálati átlagárakat figyelembe véve is növekedésről számolhatunk be, immár az átlagos négyzetméterár 486.551 forint. Ennek egyik legfőbb oka a visszajövő lakások magas árai mellett, hogy a kínálatban folyamatosan növekszik a nehezen eladható drágább lakások aránya. Továbbá az új projektek átlagárai is emelkedtek 465.345 forintról 483.247 forintra.

Összességében prognosztizálható az egyre csökkenő építési és használatbavételi engedélyek és a stagnáló kereslet alapján, hogy tovább fog szűkülni az új lakások kínálata. Év végén már csak 3400 körüli kínálattal számolunk. Ezáltal a csökkenő lehetőségek következtében továbbra is fenntartjuk azt az álláspontunkat, hogy növekedni fog azon budapesti lakást vásárlók aránya, akik kénytelenek lemondani az új lakás nyújtotta élményekről. A piacon lévő kevés új lakás nem tudja a vevők igényeit teljes mértékben kielégíteni sem belső elrendezés, sem műszaki jellemzők, sem ár-értékarány tekintetében. Ha nem indulnak újabb projektek, akkor többen kényszerülhetnek majd használt lakás vásárlására.

Forrás: Cordia Zrt

Lakás és lakópark ajánló

Gömb Ház by Kategora

Gömb utca 21.

Julianus ház

Julianus barát utca 20.

Bakony-kert

József Attila utca

Bauer Residence

Bauer Sándor u. 3.

Ráday Residence

Ráday utca 57.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső