Nőtt a lakás eladások száma, a XIII. kerület a legvonzóbb

A válság utáni egyik legerősebb lakóingatlan-piaci forgalmát jelzi a legfrissebb Duna House Barométer. 12%-kal több adás-vételt regisztráltak februárban az egy évvel korábbihoz képest, ha az első két hónapot nézzük, akkor 10,5%-os az erősödés a két év azonos időszakában. Ha ez a tendencia folytatódni tud, akkor a válságot követő legerősebb forgalmát produkálhatja a piac. A 87 százalékpontos Kereslet Index az elmúlt négy év egyik legkiemelkedőbbje, ami előrevetíthet egy valós forgalomnövekedést a következő hónapokra.

Februárban Kelet-Magyarországon keltek el a legalacsonyabb áron a panelek 118 e Ft/m2 átlaggal, ennél drágábban, 124 e Ft/m2 áron az ország másik felén. Pesten ez az átlag 170, Budán pedig 193 ezer Forint volt. A téglalakásoknál ugyanez a sorrend, keleten 155-, nyugaton 170 ezer Forintot fizettek négyzetméterenként, Pesten 237-, a belvárosban 286-, Budán pedig 322 ezer Ft-ot fizettek átlagban. Az átlagos vásárlási ár ebben a kategóriában Budán 20 millió felett volt, Kelet-Magyarországon pedig 8,7 millió alatt.

 

Feltehetően a fokozott keresletnek köszönhetően februárban egyetlen fővárosi kerület sem volt, amelyik az előző hónaphoz viszonyítva veszített volna a népszerűségéből.  Ellenkezőleg, vagy hasonló érték, vagy további növekedés volt megfigyelhető az érdeklődésben. Listavezető továbbra is a XIII. kerület, amelyet a potenciális érdeklődők 19%-a megjelölt, mint lehetséges lokációt. Népszerű még a XI. és XIV, illetve a belvárosi kerületek.

lakáspiac

Februárban a legnagyobb vevői csoport Budapesten ismét az első lakásukat vásárlóké volt, de a korábbiaknál magasabb átlagár volt mérhető. Minden negyedik fővárosi vevő befektető volt, ők 18 milliós átlagon költöttek lakásonként. Vidéken a legtöbb vevő, 23 %, nagyobba költöző volt és átlag 110 m2-es ingatlant vettek 16,7 milliós átlagáron. A budapesti eladók között 46% -os arányt értek el a nagyobba költözők. Az eladók státuszában érdekesség, hogy a magukat vállalkozóknak vallók végeztek 30%-kal az élen. Vidéken a megszokott sorrendet látni, vagyis elöl a beosztottak, akik minden második eladásban jelen voltak, majd a nyugdíjas eladók és csak a harmadik helyen, 16%-kal jönnek a vállalkozók.

 

Vidéken és Budapesten is a 40-60 négyzetméter közötti lakásokat vásárolták idén is a legtöbben. Vidéken az eladott lakások fele 5-10 millió Ft közötti ingatlan. Pest megyében minden negyedik megvásárolt ingatlan 60-80 m2 közötti volt, a második legnagyobb méretkategória 22%-kal a 40-60 közöttieké. 160 m2 fölött a tranzakciók 12%-a zajlott.

 

A budai oldalon 2013. februárban a 100-150 ezer Ft/m3 sávban még a tranzakciók 17%-a zajlott, idén csupán 2%. Lényesen nőtt a 200-250 közöttiek eladása, míg tavaly 10%-ot tett ki, most 24-et, amivel a legnagyobb csoport lett. Pesten szintén nőtt ez a sáv aránya 14-ről 22%-ra.

Forrás: Duna House

Lakás és lakópark ajánló

Viza Apartmanház III. ütem

Vizafogó és Révész u.

Pannónia Ház

Pannónia u. 77-79.

Csalogány 43

Csalogány utca 43

Bakony-kert

József Attila utca

Gergely Garden

Gergely utca 75.

Duna Terasz Premium

Úszódaru utca 14.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső