Rákaptak a befektetők az ingatlanalapokra

Jelentősen megerősödött a hazai befektetők érdeklődése az ingatlanalapok iránt, ami elsősorban a nemzetközi és magyarországi kereskedelmi ingatlanpiac kedvező növekedési kilátásainak, valamint a csökkenő hazai kamatkörnyezetnek köszönhető – állítja piaci kitekintésében az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja sokat tehet a közeljövőben a hazai kereskedelmi ingatlanszektor fellendüléséért, ebből pedig a befektetők is profitálhatnak.

Érezhetően megerősödött a hazai befektetők érdeklődése az ingatlanalapok iránt, ami elsősorban a nemzetközi és magyarországi kereskedelmi ingatlanpiac kedvező növekedési kilátásainak, valamint a csökkenő hazai kamatkörnyezetnek köszönhető – állítja friss piaci kitekintésében az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. Tóth Balázs, a társaság vezérigazgatója szerint az ingatlanszektor lehet jelenleg az a terület, amelybe érdemes beszállniuk a befektetőknek, mivel a többi eszközosztálynál jóval alulárazottabb ez a befektetési szegmens, viszont kedvező növekedési kilátásokkal bír. Hozzáteszi: nemzetközi viszonylatban is mind nagyobb súlyt képviselnek a befektetési portfóliókban az ingatlanbefektetések.

 

„A kelet-közép európai szektor most a befektetők kiemelt fókuszában van, hiszen a régió relatíve olcsó iroda bérleti díjai a képzett munkaerővel párosulva rendkívül vonzó feltételeket biztosítanak. Magyarországon pedig az MNB Növekedési Hitelprogramja által nyújtott kedvező hitellehetőségek adhatnak lendületet a kereskedelmi ingatlanpiacnak, főként az iroda és a kiskereskedelmi szektorokban. A kedvező kölcsön fellendítheti a keresletet, ami dinamikus áremelkedéshez vezethet a bérleti díjakban és az ingatlanárakban egyaránt” – mondja az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója. Hozzáteszi: mindebből a befektetők is profitálhatnak, a hazai kereskedelmi ingatlanpiac a kedvező árszintnek és a jelentős felértékelődési potenciálnak köszönhetően ideális terepet jelenthet ugyanis most azok számára, akik befektetési beszállási pontot keresnek.

 

 

 

Ingatlanalapok: megtisztult piac, világos szerep a befektetési palettán

 

Manapság már teljesen más logika és más szabályok mentén működik az ingatlanalapok piaca, mint az a válságot megelőzően jellemző volt. Egyrészt jelentős tisztulás ment végbe, ezáltal csak a legnagyobb, legmegbízhatóbban működő szereplők maradtak a piacon. Másrészt a megfontolt, optimalizált működés fontosságának kihangsúlyozása mellett az ingatlanalapok befektetési portfóliókban betöltött szerepét is átalakította a válság. Tekintve, hogy az ingatlanhoz kötődő befektetések jellemzően közép és hosszú távúak, így ezen alapokat nem lehet a pénzpiaci alapokhoz hasonlóan kezelni, mint tették azt sokan 2008 előtt. Az ingatlanalapok éven túli befektetési eszközként valóban stabil hozamtermelő képességgel bíró eszközei lehetnek a befektetési portfólióknak.

 

Az ingatlanszektor mostani remélt fellendüléséből a kisbefektetők legegyszerűbben az ingatlanalapokon keresztül profitálhatnak, amelyek a pénzpiaci hozamoknál magasabb hozammal kecsegtetnek, mérsékelt kockázat mellett. „Ez egyre inkább tudatosul is bennük, hiszen az elmúlt időszakban jelentős nagyságú tőke áramlott be a hazai ingatlanalapokba. Mindez annak is köszönhető, hogy a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben a befektetők proaktívan elkezdték keresni az olyan befektetési formákat, amelyek jövedelmezőbb alternatívát nyújtanak a bankbetétekkel, állampapírokkal szemben” – mondja Tóth Balázs.

 

Tájékoztatása szerint folyamatosan áramlik be a tőke az OTP Ingatlanbefektetési Alapba is, amelynek 54 milliárd forintos ingatlanvagyonát többek közt irodaházak, kiskereskedelmi ingatlanok, kormányzati és nagykövetségi épületek teszik ki. Az alap segítségével a 4 százalék alatti állampapír-hozamoknál és betéti kamatoknál jóval magasabb hozamszint érhető el.  Az éves hozam stabilan 6 százalék fölött mozog, jelenleg 6,6 százalék, és további növekedése prognosztizálható a következő időszakban. „Szintén jó döntést jelenthetnek a befektetők számára a nemzetközi ingatlanpiacok teljesítményét kiaknázó, tőkevédett alapok is. Erre példa a kedvezőbb adózási feltételek miatt TBSZ számlákhoz igazodva 3,5 éves futamidővel jegyezhető OTP Reál Fókusz Alap” – zárja Tóth Balázs, az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója.

Forrás: IngatlanHírek.hu

Lakás és lakópark ajánló

Völgy Liget

Völgy utca 10.

Gömb Ház by Kategora

Gömb utca 21.

Amphora Ház

Lenhossék utca 30.

Corner 21

Béke utca 29

Reviczky Liget

Reviczky Gyula utca 6

Lelle Resort

Honvéd utca

KÖVESS MINKET









Lakás kereső