Sok a titkok az SCD balatoni ingatlanjai körül

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz az SCD Group által vállalt balatoni fejlesztések sorsa, miután a cég értékesítette balatoni érdekeltségeit.

Az SCD az MTI megkeresésére üzleti titokra hivatkozva nem kívánt arról nyilatkozni, hogy az értékesítés során a portfólió új tulajdonosára száll-e az összesen 16,4 milliárd forintos fejlesztési - illetve ennek hiányában a jelentős kötbér-fizetési - kötelezettség.  Nagy Gábor a Turisztika Hungária Kft. tulajdonos ügyvezetője egyelőre sem kívánt válaszolni az MTI kérdésére, miként tud, illetve kíván a cége eleget tenni a fejlesztési kötelezettségeknek. Korábban az MTI-vel annyit közölt, jó lehetőséget látnak a balatoni portfólió átvételében, ám alapvetően nem a program megvalósítása miatt döntöttek a befektetésről. Az előző tulajdonos fejlesztési elképzeléseinek áttekintését követően, a piaci lehetőségek alakulását mérlegelve döntenek majd arról, mely beruházásokat valósítják meg. A stratégiát az átadás-átvételi folyamatok lezárása után pontosítják majd az új tulajdonosok.  Piaci vélekedések szerint az eddigi gyakorlat az volt, hogy a fejlesztési kötelezettségeket a vevők vitték magukkal.

 

Az SCD Group 2005-ben a Zalatour Kft. megvásárlásakor 6,8 milliárd forintos fejlesztési kötelezettséget vállalt magára 2013-ig, 10 százalékos kötbér megfizetésének terhe mellett, a fejlesztésekből eddig fizikailag semmi sem teljesült - mondta Nagy Kálmán, a Zalatourt értékesítő Zala megyei Közgyűlés alelnöke az MTI-nek kedden.  Nagy Kálmán beszámolója szerint az SCD fejlesztési terve egyebek közt a keszthelyi, zalakarosi, vonyarcvashegyi és zalaegerszegi kempingeket, illetve szállodákat érintette.  A megye vezetése folyamatosan érdeklődött a teljesítésről, legutóbb áprilisban az SCD azt válaszolta: a beruházások előkészítése folyamatban van, de a fejlesztések csúsznak a gazdasági válság okozta pénzügyi nehézségek, valamint a beruházásokhoz szükséges helyi építési szabályok módosítása miatt. Nagy Kálmán közölte: remélik, hogy az új tulajdonos teljesíteni fogja az SCD által vállalt fejlesztési kötelezettséget.  Az SCD a Balatontourist Zrt. megvásárlásakor a Zalatournál is nagyobb, 9,7 milliárd forintos fejlesztési kötelezettséget vállalt magára 2013-ig, 15 százalékos kötbér megfizetésének terhe mellett.

 

Az SCD kommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese, Elkán Péter idén tavasszal még azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a 450 millió euró összértékű Balaton-fejlesztési Program előkészítési szakasza tavaly lezárult, a tervezett beruházások kedvező tőkepiaci fordulatra várnak. A hitelválság újabb hullámának hatására azonban idén sem indulhatott be az SCD öt éve bejelentett, 23 befektetési tervből álló programjának megvalósítása, amelyben tó-közeli szállodák, apartman-házak, kempingek és üdülőfalvak szerepelnek. A cégcsoport a projektek előkészítésére és kisebb fejlesztések megvalósítására - a korábbi tájékoztatások szerint - eddig közel 3 milliárd forintot költött, legtöbb befektetési tervénél már keresztülverekedve a megvalósuláshoz szükséges helyi építési szabályzatok módosítását is. Az SCD-nek kedvezett, hogy a parlament pár éve teljes konszenzussal megszavazta a Balaton-törvény kempingek beépíthetőségének növeléséről szóló módosítását, utat nyitva több nagy balatoni fejlesztésnek.  Jászai Gellért, az SCD Csoport elnöke július 2-án jelentette be, hogy eladja a Turisztika Hungária Kft.-nek a Balaton-fejlesztési Programot, a FlyBalaton repülőtér hosszú távú bérleti és üzemeltetési jogát, valamint a Hunguest Hotel vételi opcióját tulajdonló cégét, a Magyar Turisztikai Holding Zrt.-t.

 

Az SCD Group 2004-2005-ben privatizálta a balatoni üdülőövezetet meghatározó, kempinghálózattal rendelkező turisztikai cégeit a Siotourt, a Balatontouristot és a Zalatourt. A cégcsoport a Siotour részvényeit az állami vagyonkezelőtől vásárolta meg komoly továbbfoglalkoztatási garanciákat vállalva, a másik két céget az érintett Zala és Veszprém megyei önkormányzatoktól. A cégcsoport 2007-ben hirdette meg a vállalásainál jóval nagyobb, több mint 100 milliárd forintnyi befektetést igénylő balatoni fejlesztési programját.

Forrás: MTI

Lakás és lakópark ajánló

Boróka Park

Vályogvető utca

Viza Apartmanház III. ütem

Vizafogó és Révész u.

Westfalia

Lőportár utca 1.

Divinus lakópark

Röppentyű utca 32-34

Pesti Ház - Átrium 2

Dévai utca 19

Fillér 53

Fillér utca 53

KÖVESS MINKET









Lakás kereső