Tranzitállomás a kínai áru útján

Megérkezett Magyarországra az első öt konténervonat, amely kínai árut szállít a görögországi Pireusz tengeri kikötőjén keresztül különböző európai célállomásokra. A hatodik hétfőn indul, hogy magyar tranzittal elérje a csehországi desztinációt.

A MÁV, a Rail Cargo Hungária és a DB Schenker közös közleményéből megtudhatjuk, hogy a jövőben rendszeresen, a terv szerint hetente indítanak vonatokat, amelyeken kínai árut szállítanak Magyarországon keresztül. Ehhez a projekthez kapcsolódik a Budapest – Belgrád vasútvonal korszerűsítése, amely a két ország közötti, jelenleg 7-8 órás menetidőt csökkentené 3,5 órára. Így a vasút már néhány év alatt versenyképessé válna a közúti személy- és árufuvarozással, valamint a légi közlekedéssel szemben is.

 

Magyarország stratégiai célja az, hogy tranzitországgá váljon a keleti áruk Európába szállítása során. Magyarország a görög kikötővárosból irányuló tranzithálózat mentén fekszik, és az egyik legrövidebb útvonal része a Budapest-Belgrád vasútvonal.
 

 

A hasonló, az országon keresztülhaladó vasúti teherszállítmányok közlekedtetésére egyre nagyobb az esély, amióta a pireuszi kikötő a kínai állami kézben lévő, a világ egyik vezető hajózásra szakosodott vállalatának, a China Ocean Shipping Company (COSCO) irányítása alá került. A kikötő üzemeltetési jogát 2009-ben, 35 évre szerezte meg a COSCO, és néhány év alatt többszörösére kívánja növelni a kikötőn áthaladó konténerek mennyiségét.

 

 

A kínai termékeket egyre inkább a környezetkímélő vasúton tervezik Nyugat-Európa felé továbbítani, ezért jelentős növekedés várható a Pireuszból a kontinens belseje felé vezető tranzitútvonalon közlekedő konténervonatok számában.

 

 

Az Athéntól délre, az Attikai félszigeten fekvő Pireusz napjainkban a Földközi tenger legforgalmasabb kikötője, amely az ókorban, a görög-perzsa háborúk idején a görög hadiflotta kikötője volt.

Pireusz kikötője, fotó: N. Diakidis

Pireusz kikötője, fotó: N. Diakidis, Wikimedia

Forrás: MTI

Lakás és lakópark ajánló

Corvin Sarok Residence

Kisfaludy utca 23.

Forest Hill

Pusztakúti út 10

Admirál Házak

Lóczy utca 44.

Viza Apartmanház III. ütem

Vizafogó és Révész u.

Viza Apartmanház II. ütem

Párkány u. 4-6.

Loft Astoria

Múzeum Krt. 1/b

KÖVESS MINKET









Lakás kereső