Vegyünk kis lakásokat olcsón, mert itt a mélypont

Az elmúlt egyéves stagnálást követően 2011. harmadik negyedévében lefelé mozdultak az árak. Az összesített Országos Lakásindex is történeti mélypontra került – derül ki a Duna House ingatlan barométeréből.

A fogyasztói árindexszel korrigált adat szerint 30 százalékkal ér kevesebbet az ingatlanunk, mint 2008 év elején. Történeti mélyponton mind az Országos Panel– és az Országos Tégla Index is. A budapesti lakásindexek mutatják a legdrámaibb képet. Legnagyobbat a fővárosi téglalakások ára zuhant. A Duna House korábban már publikálta véleményét az ingatlanárak alakulásáról, miszerint a végtörlesztés időszakában (február végéig) átmenetileg 5-10 százalék áresés várható, de egyelőre az ezt követő időszakot még nehéz prognosztizálni.

 

A legolcsóbban és legkisebb értékben Észak-Magyarországon történtek a tranzakciók, itt az átlagos négyzetméter ár 126 ezer forint volt. A dél-budai eladók örülhettek a leggyorsabban a vevőnek (84 nap), míg a legtöbbet É-Pesten és a Dél-Alföldön kellett várni (191). Az értékesítési idő adatai különösen fontosak lehetnek a végtörlesztési időszakban, hiszen 5 hónap, vagyis körülbelül 150 nap áll rendelkezésre annak, aki ingatlaneladásból kívánja a végtörlesztést lebonyolítani.

 

A panellakások átlagárait tekintve a főváros északi fele tekinthető drágábbnak (180 ezer forint/négyzetméter), majd ezt követi a kedvelt 11. kerülettel megtámogatott dél-budai oldal (170 ezer forint/négyzetméter). A dél-pesti oldal már olcsóbbnak mutatkozik, míg a legalacsonyabb átlagárat a 8. kerület hozza (148 ezer forint/négyzetméter). Országosan a Közép– és Nyugat-Dunántúl emelkedik ki, míg a többi régió szinte azonos képet mutat az alig 120 ezer forint/négyzetméter fölötti áraival. A felújítandó lakásokat az elmúlt negyedévben Közép-Magyarországon és ezen belül Budapesten vették a legnagyobb arányban (10 százalék). Szeptemberben már mérték az „előtörlesztőket” 8 százalékban, ők inkább a kisebb lakásban élők, akik átlagban 8,6 millióért váltak meg ingatlanjuktól. (Az előtörlesztők között a végtörlesztés előtti időszak is mérve lett.) Pesten nőtt a kisebb lakások népszerűsége a 20-60 négyzetméter közötti kategóriában, Budán pedig 20 százalékkal többen vásároltak 20-40 négyzetméter között, mint korábban. Ugyanitt még látható, hogy nőtt az olcsóbb négyzetméterárú lakások népszerűsége és a drágább ingatlanok helyett az 5-10 millió közöttieket keresik.

Forrás: Duna House

Lakás és lakópark ajánló

Vörösmarty West

Vörösmarty utca 73.

Pesti Ház - Átrium 2

Dévai utca 19

Csengery Garden

Csengery u. 22.

Viza Apartmanház II. ütem

Párkány u. 4-6.

Bakony-kert

József Attila utca

Rupphegyi Liget

Barackmag utca

KÖVESS MINKET









Lakás kereső