A BIEF 2012 harmadik negyedévre vonatkozó irodapiaci adatai

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) - melynek tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, GVA Robertson, Eston International és a Jones Lang LaSalle - ezúton teszi közzé 2012 harmadik negyedévére vonatkozó irodapiaci adatait.

2012 harmadik negyedévében ateljesbudapesti irodaállomány mérete, beleértve asaját tulajdonúés aspekulatívépületeket nem változott, továbbra is 3.175.807négyzetméter. Új átadás nem történt így a teljes irodaállomány, 2.622.224 négyzetmétermodernspekulatívfejlesztésű irodaterületetés553.583négyzetmétersaját tulajdonban lévő irodát tartalmaz.

 

A teljes keresletösszesen95.586 négyzetméter volt, ami az előző negyedévhez közel hasonló értéket jelent, 2011 harmadik negyedévéhez képest pedig közel 16 százalékos csökkenést. Ezzel az első három negyedévben összesen 244.665 négyzetmétert adtak bérbe, közel 12 százalékkal kevesebbet, mint 2011 azonos időszakában.

 

A budapesti irodapiacon a kihasználatlansági ráta 21,5 százalék, amely 17 bázisponttal magasabb az előző negyedévi értéknél. Az üres területek aránya tovább növekedett, mégis elmondható, hogy kisebb mértékben, mint az előző negyedévben. A legalacsonyabb kihasználatlansági rátát továbbra is a Pest Központi alpiacon (16,5%), a legmagasabb értéket pedig újra az Agglomerációban (33%) mértük. Mindkét alpiacon, illetve a Pest Nem-központi piacon is csökkenés figyelhető meg az üres területek arányában az előző negyedévhez képest, ami optimizmusra ad okot.

 

2012. harmadik negyedévében 151 bérleti szerződést regisztráltunk, amelyek átlagos tranzakciós mérete 636 négyzetmétervolt, ami 14százalékkal kisebb, mint 2012 második negyedévében.

 

25 szerződéstkötöttek 1.000négyzetméternél nagyobb területre, ebből kettő szerződés-hosszabbítással egybekötött bővülés, tizenegy szerződéshosszabbítás, nyolc új szerződés, és négy bővülés volt. A legnagyobb tranzakciók ebben a negyedévben is főleg szerződés-hosszabbítások voltak. A MAG Zrt. 8.600 négyzetméteren maradt és bővült is a Center Point irodaházban. Az Átrium Parkban pedig összesen közel 18.000 négyzetméternyi területen hosszabbítottak és bővültek meglévő bérlők.

 

Nyolc új bérleti szerződést írtak alá 1.000 négyzetméter feletti irodaterületre, köztük a két legnagyobbat a DC Offices-ban, illetve az IP West irodaházban kötötték. Utóbbit egy szoftverfejlesztő cég 2.225 négyzetméteren.

 

A szerződéshosszabbítások mértéke némileg növekedett, elérte az összes bérbeadási tranzakció 51,4 százalékát. A hamarosan átadásra kerülő Green House-ban pedig további két előszerződést kötöttek összesen 1.066 négyzetméteren.

 

Több bérlő, aki az újratárgyalás mellett döntött bővítette meglévő területét is, ennek következtében a bővülések aránya az összes szerződéskötéshez képest 16,4 százalékot tett ki, ami közel 20 százalékos növekedést jelent a második negyedévhez képest.

 

A nettó abszorpció az előző negyedévhez hasonlóan negatív értéket mutatott.

Forrás: BIEF

Lakás és lakópark ajánló

Rupphegyi Liget

Barackmag utca

Péterhegyi lakópark

Péterhegyi út 77.

Panoráma Lakópark Velence

Panoráma út 39.

Pannónia Ház

Pannónia u. 77-79.

K62 Residence Zugló

Kövér Lajos utca 62.

Práter Park

Práter utca 73.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső