A stabil osztalékfizetés vonzóvá teszi a közepes papírokat

Az átlagosnál magasabb értékben cserélnek gazdát a Budapesti Értéktőzsdén lévő kis- és közepes cégek részvényei az utóbbi hónapokban, és a régióban is több kisebb kapitalizációjú cég az intézményi befektetők érdeklődésének homlokterébe került, derült ki a Budapesti Értéktőzsde és a KBC Securities közös befektetői konferenciáján.

Kisebb fajta rally bontakozott ki az utóbbi hónapokban a kis és közepes kapitalizációjú részvények piacán, a budapesti parketten. Az átlagosnál nagyobb értékben cserélnek gazdát ezek a papírok, ami jelezheti azt is, hogy a befektetők az elfeledett befektetési sztorik felé fordultak, hangzott el a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a KBC Securities mai rendezvényén.  A BÉT-en jegyzett kisebb társaságokat sorra véve több érdekes befektetési sztorit is talált Szentirmai Péter, a KBC Securities részvényelemzője.

A stabil pénztermeléssel és osztalékfizetési lehetőséggel kecsegtető részvények árfolyama jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban. A jelenség érthető, a folyamatosan csökkenő banki kamatok láttán az emberek olyan alternatívák után néztek, melyeknél nem kell lemondaniuk a magas hozamokról, azonban óriási kockázatot sem kell vállalniuk.

Az ANY Biztonsági Nyomda például stabil osztalékfizetése miatt vált favorittá. A KBC Securities részvényelemzője szerint akár 49 forint osztalékot is fizethet a társaság, ami a 600 forint körüli árfolyam mellett 8 százalék feletti osztalékhozamot jelent. Ez több mint 4 százalékpontos prémium a jelenlegi jegybanki alapkamathoz képest, így a banki kamatokat keveslők kedvence lehet a Nyomda.

A stabil pénztermelő képessége miatt érdekes befektetői célpont lehet a Graphisoft Park is, bár az elemző véleménye szerint az utóbbi hónapok árfolyam-emelkedése részben egy peres eljárás lezárásának köszönhető. A társaság esetében további pozitív katalizátor volt egy új bérlő, az International Business School beköltözésének bejelentése. A patinás oktatási intézmény jövő nyár végén teszi át székhelyét a Parkba, addig még be kell fejezni néhány épület felújítását. Rövid távon a beruházások miatt osztaléknövelésre nem számít az elemző, azonban hosszabb t&aacut e;von a magas készpénztermelés lehetőséget teremt a magasabb osztalékfizetésre, vélte.

Miközben az ANY Biztonsági Nyomda és a Graphisoft Park árfolyama is jelentősen emelkedett az utóbbi hónapokban, vannak még felfedezésre váró befektetői sztorik is, mint például a CIG Pannónia. A befektetők hosszú ideje szkeptikusak a biztosítóval kapcsolatban és negyedévről negyedévre azt figyelik, hogy mikor lesz már nyereséges a cégcsoport. A társaság menedzsmentje korábban 2014-re jósolta az első nyereséges évet, ám Szentirmai most úgy gondolja, hogy az életbiztosítási üzletág már idén profitot termelhet. Ezt követheti jövőre a nem életbiztosítási üzletág és akkor még a CIG Alapkezelőről szó sem esett. A KBC úgy véli, hogy a biztos&iacut e;t&oacu te; árazás alapján sem tűnik drágának. Bár a nagy európai kompozit, azaz élet- és nem élet üzletággal egyaránt foglalkozó versenytársak jóval alacsonyabb értékeltségen forognak, azért például a lengyel PZU-hoz viszonyítva jelentős diszkontja van a CIG Pannóniának. A többi kisebb tőzsdei társaság közül a Masterplast a mostoha építőipari trendekkel küzd, míg a PannErgynél a magas beruházási kiadások finanszírozása állítja kihívások elé a menedzsmentet. Az utóbbi két papír emiatt egyelőre kimaradhat a kis- és közepes kapitalizációjú részvények rally-jából.

A tőzsdén jegyzett közepes cégek között a régióban is számos vonzó befektetési célpont akad. A konferencián résztvevő román Fondul Proprietatea, amely egy zártvégű befektetési alapként működő vállalat, az elmúlt pár évben a román tőzsde legkeresettebb papírjává vált.  Az alapot 2005-ben hozta létre a román kormány azért, hogy részesedés formájában kompenzálja a korábbi kommunista kormányzás idején tulajdonukat elvesztett károsultakat. A befektetők kedvencévé többek között magas osztalékfizető képessége tette.  A román tőzsdei cég budapesti bemutatására, többek között azért eset t a v&aa cute;lasztás, mert Dél-Kelet-Európa ismét vonzó befektetési célpont lett. A balkáni térségbe fektető alapokba – az intézményi befektetők régióbeli kiszolgálásában csoportszinten egyre nagyobb szerepet vállaló KBC Securities számítása szerint – 3 milliárd dollár áramlott az év első hét hónapjában.

KBC Securities N.V.

A KBC Securities N.V. a KBC Csoporthoz tartozó brókerház, amely világszerte – köztük Nyugat-, Közép- és Kelet-Európában nyújt tőkepiaci szolgáltatásokat intézményi és lakossági ügyfeleknek egyaránt. A társaság tőzsdei és magántulajdonban lévő vállalatok számára egyaránt nyújt stratégiai és pénzügyi tanácsadói szoláltatásokat, számos tőkeemelésben és egyéb hasonló tranzakcióban vett már részt. A bróker üzletág tranzakciós, letétkezelési, elszámolási és más kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozik az azonnali és derivatív részvény-, valami nt a k&o uml;tvénypiacon. A KBC Securities N.V. részvénypiaci szolgáltatásai között ugyanúgy megtalálható a kereskedés és az elemzés, mint az árjegyzés, a vállalati pénzügyi tanácsadás, vagy a corporate broking. Lakossági ügyfeleinek a KBC Securities tranzakciós és portfólió menedzsment szolgáltatásokat kínál számos helyi kereskedési platformján keresztül.

A KBC Securities N.V. magyarországi érdekeltsége a KBC Securities Magyarországi Fióktelepe, szolgáltatásait az országban ezen az entitásain keresztül kínálja.

KBC Equitas

A mintegy 25 ezer ügyfelet kiszolgáló KBC Equitas Zrt., a magyar részvénypiac egyik vezető online befektetési szolgáltatója 2011. július 1-jén beolvadt anyavállalatába, a KBC Securities N.V-be. A beolvadás révén a KBC Equitas Zrt. teljes ügyfélállománya és az ügyfelek valamennyi meglévő szerződései eszközátruházásként átkerültek a KBC Securities Magyarországi Fióktelepéhez, ennek megfelelően a KBC Equitas Zrt. egykori ügyfelei részére immár ez az entitás nyújt befektetési szolgáltatásokat. A KBC Equitas, mint márkanév továbbra is fennmaradt, s immár a KBC Securities Magyarországi Fióktelepének internetes szolgáltatásait töm&oum l;r&iacu te;ti.

.

Forrás: IngatlanHírek.hu

Lakás és lakópark ajánló

Péterhegyi lakópark

Péterhegyi út 77.

Frangipani24

Frangepán utca 24.

LEO 50

Leonardo da Vinci utca 50.

Royal Homes Lakópark

Borbás Vince sétány

Spanyolkert

Semmelweis utca

Admirál Házak

Lóczy utca 44.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső