Biciklivel az irodába?

Rohamosan közeledik a tavasz, a hosszúra nyúló tél remélhetőleg végleg megadja magát. Nem úgy az egekbe szökő olajárak, melyek emelkedését nagyon úgy tűnik már semmi sem tudja megállítani.

Ismerve a budapesti és agglomerációs tömegközlekedés sanyarú állapotát, az alternatív közlekedés lehetőségei kötött előkelő helyen van a kerékpárral való munkába járás, amihez viszont nem csak bicikliutak kellenek, hanem – az irodaházak részéről is – kiépített infrastruktúra.

Cikkek, tanulmányok tucatjai foglalkoznak a budapesti bicikliutak állapotával, hiányzó szakaszaival, jóval kevesebb figyelmet kapnak azonban az irodaházak kerékpáros-barát kiszolgálása. A jelenség aktualitását az elszabaduló benzinárak mellett mi sem jelzi jobban, hogy egyre több cég támogatja, sőt javasolja munkatársainak a kerékpáros közlekedési módot, melynek számos előnye közül, talán a tervezhető menetidőt, a jobb munkamorált és a jobb kondíció révén a munkatársak javuló egészségi állapotát emelhetjük ki. Pontos statisztikát természetesen nagyon nehéz adni, a körkérdésünkre választ adó irodaházak alapján azonban egy becslést mindenképp megengedhetünk magunknak. A kerékpárral járó bérlők számaránya több tényezőtől függ.

I.    Az irodaház/bérlő cégprofilja
II.   Az irodaház elhelyezkedése, megközelíthetősége
III. A kerékpár elhelyezése/őrzése
IV. Tisztálkodási lehetőség

Pozitív tényezők összejátszása esetén (klasszikus irodai munka, belváros, őrzött parkoló, zuhanyzók) az irodaház bérlőinek 10-20%-a jár biciklivel dolgozni, mely természetesen erőteljesen idényfüggő.

Parkolás

A kerékpár biztonságos elhelyezése és őrzése ugyanolyan fontos szempont egy biciklis számára, mint az autósnak az autó. Az „A” kategóriás, illetve a mélygarázzsal rendelkező irodaházak esetén a kerékpár tárolására a legtöbb esetben már az épület tervezése során megoldást találtak. Ebben az esetben a kerékpár tároló általában a mélygarázs egy jól látható, lehetőleg kamerával őrzött pontján található, központi helyen. Számos esetben azonban a bérlők maguk gondoskodnak munkatársaik biciklijeinek elhelyezéséről, különösen igaz ez a régebbi építésű irodaházakra. A felszíni elhelyezést természetesen jóval kevésbé szeretik a partnerek.  Körkérdésünkre válaszolók jelentős része a parkolást a mélygarázsban oldja meg.

 

Zuhanyzó – tiszálkodás

Korábban kevésbé volt szem előtt, az utóbbi években azonban jelentősen felértékelődtek a kerékpárosok tisztálkodási lehetőségei. A régebbi építésű irodaházak itt is hátránnyal indulnak, hiszen a megfelelő infrastruktúra kialakítása komolyabb átalakításokat – és így jelentősebb beruházást kíván. A pozitív választ adók így főleg az újépítésű irodaházak közül kerültek ki. Az esetek túlnyomó többségében a bérlők saját zuhanyzóval rendelkeznek, a központi, vagy bérelhető tisztálkodási lehetőségek ritkák, és igen kihasználatlanok. Ennek ellenére az igény és így az irodaház fejlesztés iránya egyértelmű. A vizes blokkok teljes felszereltsége ma már minden "A" kategóriás irodaház esetén alapkövetelmény. 


Közreműködő irodaházak:
 

Residenz Tölgyfa irodaház, Irene Irodaház, Corvin offices, Mogürt Irodaház, Buda Margit Palace, Office Campus, Népliget Center

Forrás: Irodahaz.info

Lakás és lakópark ajánló

Tópark

Sasbérc út 1.

Petneház Társasház

Petneházy utca

Frangipani24

Frangepán utca 24.

Gömb Ház by Kategora

Gömb utca 21.

My City Residence

Hunor utca

Unipark46

Hajdú utca 46

KÖVESS MINKET









Lakás kereső