Drasztikusan csökkenhetnek a szemétszállítási díjak

Július 1-től tíz százalékkal csökkenő lakossági szemétszállítási díjak a következő években akár további 30-40 százalékkal is csökkenhetnek a hulladékgazdálkodásban bevezetett vagy bevezetés előtt álló új rendelkezések miatt – jelentette ki szerdán Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a kormányszóvivővel együtt tartott sajtótájékoztatóján, Pusztazámorban.

llés Zoltán emlékeztetett, hogy január elsejétől csak olyan cég végezhet közszolgáltatást, amely minimum 51 százalékos önkormányzati vagy állami tulajdonban van. Július 1-jétől pedig csak minősítéssel rendelkező cég végezhet hulladékgazdálkodást. Úgy vélte: a cégek száma várhatóan csökken majd, az ellátási körzetek növekedni fognak, és mivel a szolgáltatók profitot nem termelhetnek, így a következő 1-2 évben 30-40 százalékkal is csökkenhet a lakossági szemétszállítás díja.

 

A megelőzést helyezi előtérbe

 

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az év elején életbe lépett hulladéktörvény nem a lerakást, hanem a megelőzést helyezi előtérbe, a keletkező hulladékok esetében pedig az újrahasznosítás mértékének növelését szeretné elérni. Az anyagában újra felhasználható üveg-, műanyag-, fém- és egyéb hulladékok válogatása mellett a szolgáltatókat arra ösztönzik, hogy a hőértékkel rendelkező hulladékokat is válogassák, mert a lerakási járulék év eleji bevezetésével nem éri meg azokat lerakni. A járulék  idén 3000 forint, jövőre 6000 forint, 2015-ben 9000 forint, majd 2016-ban 12 000 forint lesz tonnánként. Kiemelte: a hulladékégetést csak úgy támogatják, ha ezer kilogramm égetésre szánt szemétben mindösszesen egy kilogramm PVC, illetve nehézfém-származék van. Egy kormányrendelet értelmében ezek a hulladékok termékké minősülnek és a szolgáltatók értékesíthetik azokat az égetőműveknek.

Giró-Szász András kormányszóvivő pedig arról beszélt: a kormány eredeti szándékának megfelelően megteremtette az új hulladékgazdálkodási törvényt, és létrehozta az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséget. Mindkettővel az volt a cél, hogy a hulladékgazdálkodást megfelelő mederbe tereljék és a lakosság számára kedvezőbbé tegyék.

 

Mindenképpen meglépik

 

Folytatódik a rezsicsökkentés: a következő, 10 százalékos rezsicsökkentést mindenképpen meglépi a kormány –mondta Német Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter június 4-én Budapesten, a tárca elmúlt három évét összegző sajtótájékoztatón. Országos átlagot tekintve éves szinten egy családnak mintegy100 ezer forint megtakarítást jelent az eddigi rezsicsökkentés.

Forrás: MTI

Lakás és lakópark ajánló

Foldana Family

Szent László út 47

Lőportár u. 9.

Lőportár u. 9.

Marina Life

Mura utca 2.

Csalogány 43

Csalogány utca 43

Park Város Lakópark

Fűtőház utca 1-27.

Erkel Residences

Erkel utca 18.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső