Hatéves csúcson az európai kiskereskedelmi ingatlanpiac

Több mint 14 millió négyzetméternyi új bevásárlóközpont átadása várható Európában a következő két évben – olvasható a World Property Channel írásában, amely a JLL új kereskedelmi ingatlanpiac elemzésére hivatkozik.

A legtöbb terület, 3,8 millió négyzetméternyi bevásárlóközpont Oroszország területén lesz. 2009 és 2013 között évente átlagosan 7,2 millió négyzetméternyi új területet adtak át, az idei várhatóan ezt 32 %-kal fogja meghaladni, majd 2015-ben újabb 6,9 millió négyzetméter átadása várható.

 

A legtöbb új projekt továbbra is Oroszországban és Törökországban épül, tudjuk meg a Knight Frank elemzéséből. 2015-re már ebben a két országban az ingatlanfejlesztések volumenének 34%-os csökkenése várható.

 

A JLL elemzői szerint a kedvező piaci feltételek ellenére sem várható, hogy a nyugat-európai piacon plázaépítési hullám kezdődik, de a kiskereskedés struktúrája átalakult és mind a fejlesztők, mind a bérbeadók óvatosabbak. 2015-re a legtöbb bevásárlóközponti terület Oroszországban lesz. Tavaly 1,6 millió négyzetmétert adtak át, ami 11 százalékkal haladta meg az előző évet.

 

Zorlu Center IstambulA második legaktívabb piac 2013-ban Törökország volt, 2014-ben várhatóan 1,9 millió négyzetmétert adnak majd át, ez a szám 2015-re várhatóan 535 ezer négyzetméter lesz a számítások szerint. A legjelentősebb a maga hatvanhatezer négyzetméterével a képen látható Zorlu Center isztambuli luxuspláza átadása volt.

 

 

A nyugat-európai országok közül Németországban várható a legtöbb új bevásárlóközpont terület átadás az elkövetkező két évben. Idén 613 ezer négyzetméter várható, jövő évben ennél több, 919 ezer négyzetméter. Ez a 2013-ban átadott 295 ezer négyzetméterhez képest jelentős növekedésnek mondható.

 

A JLL riport szerint a korábban épült, elavult területek egyre inkább elveszítik vonzerejüket, ezért az új fejlesztések helyett inkább újrafejlesztések várhatók a nagysebességre kapcsolt gazdasági növekedés, urbanizálódás és gyors technológiai változások idején. A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: World Property Channel

Lakás és lakópark ajánló

Spanyolkert

Semmelweis utca

Campus Sétány

Huszár utca 5.

Allure Residence Budapest

Vágóhíd utca 3.

Cordia Thermal Zugló III. ütem

Fischer István utca 119.

Forest Hill

Pusztakúti út 10

KÖVESS MINKET









Lakás kereső