Nálunk esett leginkább az üzlethelyiségek hozama

Az első osztályú kereskedelmi ingatlanok bérleti díjai és hozamai nagyjából változatlanok maradtak Európában 2010 második negyedévében – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb, EMEA-régiós (Európa, Közel-Kelet és Afrika) „Bérleti díjak és hozamok” című kutatásából. Az üzlethelyiségek piacán a budapesti hozamok estek a legnagyobb mértékben

2010 második negyedéve során az első osztályú ingatlanok hozamai kissé estek, és jelenleg 30-50 bázisponttal (0,3-0,5 százalékponttal) alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. Meglepetésre legkevésbé az irodapiacon csökkentek a hozamok, mindössze 4 bázisponttal, szemben az előző két negyedév 15-15 bázispontos esésével, de a kiskereskedelmi és ipari ingatlanpiacon sem haladta meg a hozamcsökkenés a 10 bázispontot. A három részpiacot együtt szemlélve a kontinens egyharmadán váltak alacsonyabbá a hozamok a második negyedévben - olvasható a kutatás eredményeit összegző közleményben.

Hozamok

Az irodapiaci hozamok estek a második negyedévben: a CBRE EU-15-ös irodapiaci indexe 4 bázisponttal marad el a negyedév elején mérttől és 50-nel az egy évvel korábbitól. A vizsgált ötvenöt európai városból tizenhétben csökkentek a hozamok, harmincnégyben változatlanok maradtak, és négyben nőttek. A legnagyobb esés Moszkvában (100 bázisponttal, 11 százalékra) és Hágában (35 bázisponttal, 5,75 százalékra) volt, míg Thesszalonikiben és Athénben viszont 50, illetve 25 bázisponttal 8, illetve 6,75 százalékra nőtt a hozamszint.

A kiskereskedelmi ingatlanpiacon is csökkentek a hozamok, a CBRE EU-15-ös kiskereskedelmi hozamindexe 8 bázisponttal kevesebb, mint az első negyedévben, és 31 bázisponttal múlja alul a tavalyi szintet. Az egyedüli hozamemelkedés Athénben történt (50 bázisponttal, 6,5 százalékra), míg a legnagyobb hozamesés Bukarestben (50 bázisponttal, 11 százalékra) és Budapesten (50 bázisponttal, 7,25 százalékra) volt megfigyelhető - írja a CBRE.

Az ipari ingatlanpiacon szintén estek a hozamok a negyedév során. A CBRE EU-15-ös ipari hozamindexe 7 bázisponttal csökkent az előző negyedévben és 34-gyel az elmúlt év során. A negyvenhat vizsgált piacból tizennégyben mozdultak a hozamok lefelé, és mindössze egy városban emelkedtek. A fennmaradó harmincegyben változatlanok maradtak. Az egyedüli kivétel Athén (25 bázisponttal, 8,5 százalékra) volt, míg a legnagyobb hozamesés Dubaiban (100 bázisponttal, 12 százalékra), Párizsban (50 bázisponttal, 7,25 százalékra) és Varsóban (50 bázisponttal, 8,25 százalékra) következett be.

Bérleti díjak


A felmérés szerint az első osztályú irodák bérleti díjai Európa-szerte kismértékben, de emelkedtek 2010 második negyedéve során. A CBRE EU-15-ös irodabérleti díjindexe 0,5 százalékponttal nőtt a negyedévben, bár éves mozgása még így is -0,8 százalék. A vizsgált ötvenöt piacból kilencben nőttek a bérleti díjak, hat városban csökkentek és negyvenben változatlanok maradtak.

A kiskereskedelmi piacon a díjak kismértékben csökkentek a negyedévben. A CBRE EU-15-ös kiskereskedelmi bérleti díjindexe 0,4 százalékponttal esett a negyedévben, illetve 0,2 százalékponttal nőtt egy év alatt. Negyvenkilenc városból hétben lettek olcsóbbak a kiskereskedelmi ingatlanok, harmincnyolc helyszínen nem változtak és csak négyben drágultak.

Az ipari ingatlanok bérleti díjai minimális változást mutattak a negyedévben. A CBRE EU-15-ös ipari bérleti díjindexe 0,3 százalékkal csökkent, ami az éves változást -1,1 százalékra változtatta. A vizsgált negyvenhat piacból harminchatban stabilak maradat a díjak, hatban csökkentek és négyben emelkedtek.

A közép-európai régióban szintén csökkentek a hozamok. A térség országaiban háromféle trend bontakozik ki - magyarázta Borbély Gábor, a CB Richard Ellis regionális elemzője.  „A hozamok a visegrádi országok fővárosaiban - Pozsony kivételével - minden ingatlankategóriában csökkentek, igaz, nagyon mérsékelten. Tőlünk délkeletre a hozamcsökkenésnek egyelőre nincs tere, sőt, az ingatlanok értékét a csökkenő bérleti díjak továbbra is lefelé húzzák. A harmadik csoportot az ukrán és orosz városok képezik, ahol az elmúlt évben látott értékcsökkenés után most minden a korrekció irányába mutat: a hozamok csökkennek, a bérleti díjak emelkednek.”

Forrás: Privátbankár

Lakás és lakópark ajánló

Péterhegyi lakópark

Péterhegyi út 77.

Park Város Lakópark

Fűtőház utca 1-27.

Csengery Garden

Csengery u. 22.

Frangipani24

Frangepán utca 24.

LEO 50

Leonardo da Vinci utca 50.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső