Paks: indul az évszázad beruházása?

Megvalósítható a paksi bővítés, már csak az a kérdés, milyen finanszírozással, illetve szabályozási környezetben indulhat el a fejlesztés - mondták a Portfolio.hu Energy Investment Forum 2013 konferencián.

Érdekes témát feszegetett a Portfolio.hu csütörtöki Energy Investment Forum 2013 konferenciájának délutáni, "Bővítés előtt Paks - Indul az évszázad beruházása?" címet viselő panelbeszélgetése, melyet Dr. Aszódi Attila nyitott meg előadásával. A BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója szerint a paksi bővítés megvalósítható; a beruházással kapcsolatos nagy kérdés már csak az, hogy milyen finanszírozással, illetve politikai ráhatással indulhat el a fejlesztési folyamat.

 


"Jól látszik, hogy a magyar kormány kiáll az atomenergia mellett, amely folyamat jelentősen megváltoztathatja a hazai és regionális energiapolitikát. Igaz, a befektetők még hiányoznak" - foglalta össze a fejlesztés körüli folyamatokat Nick Shulyak, a Westinghouse Electric fejlesztési menedzsere.

Nádasdy Bence, az MVM Paks II. Zrt. pénzügyi igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az új atomerőművi beruházások egyik legnagyobb problémája, hogy reaktorépítések tekintetében hiányzik a kontinuitás, vagyis hogy az elmúlt 30 évben piaci alapon szinte alig épült atomerőmű a világon, aminek hatására most problémát egyszerre kell kezelni. A finanszírozási szakértő kitért arra is, hogy ez például finanszírozási oldalról is komoly kihívást jelent az atomerőművi beruházásban gondolkodó országok számára, hiszen egy rendkívül tőke igényes befektetésről van szó.

Hozzátette, hogy hogy a világon jelenleg épülő atomerőművek esetében számos eltérő finanszírozási modellt alkalmaznak. Mint elmondta, gazdagabb országok például többnyire saját erőből állják a költségeket. Ugyanakkor véleménye szerint azt látni kell, hogy míg az építés szakasza viszonylag nagy kockázatokat rejt, addig az áramtermelés szakasza már kevésbé veszélyes finanszírozási szempontból. Hozzátette, több épülő reaktor esetében az országok támaszkodtak a szállítók forrásainak bevonására is. A cikk folytatása a portfolio.hu-n.

Forrás: Portfolio.hu

Lakás és lakópark ajánló

Práter Park

Práter utca 73.

Bakony-kert

József Attila utca

Rupphegyi Liget

Barackmag utca

My City Residence

Hunor utca

Loft Astoria

Múzeum Krt. 1/b

KÖVESS MINKET









Lakás kereső