Tömegesen menekülnek a mérnökök az országból

Válságban a mérnöktársadalom, a megbízások hiánya és egyre duzzadó kintlévőségek eredményeként tömegesen zárnak be az irodák és vándorolnak el az országból a mérnökök - hívja fel a döntéshozók figyelmét a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) Választmánya.

A hazai műszaki szakemberek alkotómunkája, a mérnöki tervezés és szakértői tevékenység rendkívül gyorsan, folyamatosan és jelentősen leértékelődött. Napjainkra már a mérnökcégek működése is veszélybe került, az alkalmazott mérnököket az elbocsátás, a vállalkozókat a tönkremenetel fenyegeti. Mind többen vállalnak külföldön munkát, s a szakemberek tömeges kivándorlása, valamaint a hazai mérnökirodáink külföldi tulajdonba kerülése és tevékenységük lassú elsorvasztása pótolhatatlan veszteségeket okoz Magyarországnak - hívja fel a figyelmet a Magyar Mérnöki Kamara.

 

Az uniós társfinanszírozású projektekben szerepet vállalt mérnökvállalkozások jelentős részénél a kintlévőségeik az éves árbevételük 40-50 százalékát  is meghaladják. A legnagyobb adós maga a közszféra, nem ritkák az aláírt teljesítésű, másfél-két éve ki nem fizetett számlák. Iparági becslés szerint csak a közlekedéstervezéssel, fejlesztéssel foglalkozó cégeknél 50-80 milliárd forintos nagyságrendű a kintlévőség.

 

Becslések szerint az építészirodák fele, a mérnökirodák 30-40 százaléka, s a 10 legnagyobb építészirodánál is jelentős elbocsátásokat hajtottak végre. Ezen a területen nem alakulnak új cégek, rendkívül erős viszont az elvándorlás Ausztria, Németország és a skandináv országok, valamint a feltörekvő piac, Ázsia, India, Dél-Amerika felé - mondta lapunknak Barsiné Pataky Etelka, MMK elnök. Közlekedésmérnökök, geodéták, statikusok, gépészek és épületgépészek mennek el az országból, eltűnik mindaz a  szellemi tőke, ami a gazdaságot dinamizálhatná, ráadásul nagyon lesz őket visszacsábítani  - hangsúlyozza Barsiné. A mérnöktársadalom sürgős intézkedésre vár annak elkerülésére, hogy e cégek az állam tartozása miatt menjenek csődbe, vagy szoruljanak arra, hogy egyre dráguló bankhitelekből fedezzék alkalmazottaik bérét, rezsiköltségeiket, vagy a mérnöki munka elengedhetetlen kellékeit. Ezek azok a jól felépített, sok évtizedes szakmakultúrával rendelkező mérnökvállalkozások, szakterületeket integráló mérnök műhelyek, melyek a hazai beruházásokat képesek kiválóan megtervezni, műszakilag előkészíteni, ellenőrizni és lebonyolítani. A piacon lévő megrendelések egy szűk körhöz jutnak csak el, ahol pedig verseny van, ott lefelé menő árspirálba hajszolják az a cégeket. Elindult egy negatív kiválasztódás, s a  hazai közeg nem biztosítja a megfelelő kereteket az értékteremtő szolgáltatásokhoz.

 

Az MMK felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy a magyar gazdaságban jelentős hozzáadott értéket képviselő, a nemzetgazdaságban fontos szerepet játszó mérnökség nélkül nem lehet kibontakozásról vagy országépítésről beszélni. Jól működő gazdaság  beruházások, erős és versenyképes műszaki értelmiség nélkül nem létezik. Az ország javát szolgáló beruházásokhoz pedig jó tervek, és tisztességesen megfizetett magyar mérnökök kellenek.

 

Haladéktalan intézkedést sürget a kamara az uniós projekteknél megbízásokat teljesítő vállalkozások felé a tartozások kiegyenlítése, valamint a rendelkezésre álló uniós források felhasználása érdekében, amelyhez várják a mindenki számára elérhető és részvételt biztosító tervezési pályázati kiírásokat. Ennek szolgálatába kell állítani különösen az új közbeszerzési törvényt, a díjszabást, a szabványok elérhetőségét javító intézkedéseket és a szoftverek kedvezményes megvásárlásának támogatását.

Forrás: Napi.hu

Lakás és lakópark ajánló

Flóra lakópark

Zászlós utca 21.

Frangipani24

Frangepán utca 24.

Római Terrasse

Nánási út 75-77.

Pesti Ház - Átrium 2

Dévai utca 19

Erkel Residences

Erkel utca 18.

Panoráma Lakópark Velence

Panoráma út 39.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső