Továbbra is fellendülőben a hazai irodapiac

Kitarthat az idei év második felében is az első félévben tapasztalt határozott fellendülés a hazai irodapiacon, ahol a felső kategóriás ingatlanok jelenleg 20 euró körüli bérleti díjai esetében, nem valószínű nagyobb elmozdulás 2011 ben, ismertette a várakozásokat Rézsó István, a Bank Center property managere.

Hozzátette, 2013 közepéig nem várható jelentős irodafejlesztés Budapesten, ezért az elérhető belvárosi területek felértékelődésére, valamint a jelenlegi 83%-os kihasználtsági ráta további emelkedésére számítunk a következő egy-másfél évben.

Bár Magyarországon még nagyon kevés a megújuló, vagy geotermikus energiával működő épületek száma, a hazai irodaingatlan-piac energiahatékonyságban nincs lemaradva a régiós versenytársaihoz képest - hangsúlyozza Rézsó István.  

Energiahatékonyságban nem vagyunk lemaradva a régióban

„A környezettudatos ingatlanfejlesztések piacán, a minősített épületek versenyében Magyarország még messze van a skandináv, vagy a nyugat-európai országoktól, nincs azonban lemaradva a szomszédos országokhoz képest. Ezzel együtt is - bár manapság már a hazai új építésű iroda-ingatlanok szinte kivétel nélkül figyelembe veszik a fenntarthatósággal kapcsolatos lehetőségek kiaknázását -, csak 5-6 irodaház rendelkezik az amerikai LEED, illetve az angol BREEAM minősítéssel” - mondja Rézsó István, a Bank Center property managere.

Drágábbak a „zöld” irodaházak, de alacsonyabbak az üzemeltetési költségeik

„A zöld irodaházak bérleti díjai valóban magasabbak, ugyanakkor hosszú távon, az üzemeltetési költségek alacsonyabb szinten tartása révén ez a különbség kompenzálható” - magyarázza Rézsó István. „Az energiahatékonyság épületen belül többféle módon is növelhető: egyrészt az épületfelügyeleti rendszerek optimális beállításával, mozgásérzékelők elhelyezésével, a fénycsövek lecserélésével, illetve a nyílászárók állapotának ellenőrzésével. Hosszú távú megoldásként pedig a fő ellátó berendezések lecserélésével, a fan coil hálózat modernizálásával csökkenthető az energia-felhasználás. A Bank Center korszerűsítése eredményeként, az épület villamosenergia-fogyasztását 2010-ben összesen 9%-kal, több mint 500 ezer kWh-val mérsékeltük 2009-hez képest, amely éves szinten mintegy 15 millió forintos megtakarítást jelent” - hangsúlyozza Rézsó István, a Bank Center property managere.

Forrás: Capital Communications

Lakás és lakópark ajánló

Frangipani24

Frangepán utca 24.

Carina Residence

Belterület 18/6

Campus Sétány

Huszár utca 5.

Reviczky Liget

Reviczky Gyula utca 6

Westfalia

Lőportár utca 1.

Benczur 11

Benczúr utca 11

KÖVESS MINKET









Lakás kereső