Új mélygarázs lett a Rákóczi téren

Átadták a 4-es metróhoz kapcsolódó, körülbelül száz férőhelyes Rákóczi téri mélygarázst szerdán, Budapesten. Tarlós István főpolgármester azt mondta, hogy a beruházás 1 milliárd 250 millió forintba került.

A beruházás költségéből 250 millió forintot a Rákóczi téri vásárcsarnokot működtető Csarnok- és Piac Igazgatóság állt, a fennmaradó rész a metróberuházás állami-fővárosi költségvetésében szerepelt. A létesítmény a vásárcsarnokba tartókat és a metróhoz kapcsolódó forgalmat is kiszolgálja majd – mondta Tarlós István.

 

A 3800 négyzetméteres mélygarázst a Budapesti Közlekedési Központ működteti, behajtani a tér Vásár utcai részén lehet, a kijárat pedig a Déri Miksa utca felől van. A főpolgármester szerint a Rákóczi téren a "padlástól a pincéig" minden megújul, a felszínrendezést idén befejezik.

 

A városvezető kitért arra is, hogy a metró szerkezetépítését döntően befejezték, már csak kisebb garanciális, hibajavítási munkák vannak folyamatban. Hozzátette: a beruházás első szakaszának várható összköltsége 373 milliárd forint helyett 452 milliárd, amely tartalmazza a többletkövetelések becsült legmagasabb értékét is.

 

A korábbi költségvetés az egymilliárd forint értékű egységes digitális rádiórendszer kialakításával, és a csaknem tízmilliárd forintba kerülő kelenföldi csomóponttal bővült. A korábbi előnytelen szerződésekből fakadó többletkövetelésekre maximum 68 milliárd forintot számolnak, de ez nem jelenti azt, hogy ténylegesen a teljes összeggel növekednek a költségek.

 

Tarlós István tájékoztatása szerint a Baross tér felszínrendezése tavaly novemberben megindult, a munka befejezése 2014-re várható.

 

A főpolgármester az új metrók számítógépes vezérléssel összefüggő meghibásodásával kapcsolatban beszélt arról is, hogy a BKK és a BKV a szerződés értelmében tudja kötelezni az Alstomot új szoftver telepítésére, az utasok biztonságát veszélyeztető ugyanakkor hiba nem fordult elő.

 

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója ezzel kapcsolatban jelezte: kicsit más szoftver működik, mint más metrókban, mert külön rendelte meg a korábbi városvezetés a biztosítóberendezést a Siemenstől és a vonatokat az Alstomtól, ezért ezeket össze kell illeszteni. Ezt tavasszal lehet megtenni, amikor a kettes vonalon már csak Alstom közlekedik, addig egy ideiglenes szoftverrendszer fut, amit frissíteni kell. Ez egy éjszakai üzemszünetben elvégezhető, emiatt nem esnek ki hosszú időre a vonatok az utasforgalomból - mondta a vezérigazgató.

Forrás: MTI

Lakás és lakópark ajánló

Westfalia

Lőportár utca 1.

K62 Residence Zugló

Kövér Lajos utca 62.

Tetris Ház

Mezőkövesd út 2

Smart13

Szabolcs utca 24

KÖVESS MINKET









Lakás kereső