A Belváros nem ad bontási engedélyt a Csipak-projekthez

Váratlanul megakadt az ötödik kerületi Új Városközpont-beruházás eddig dinamikus előkészülete. Miután ugyanis a projekt megkapta az elvi építési engedélyt, amely szerint nem öt, de három ház helyén épülhetne a Zeppelin-pláza, Csipak Péter vállalkozó bontási engedélyt kért a Bécsi utcai területre. Az illetékes Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) ezt ugyanakkor nem hagyta jóvá. Erre hivatkozva a belvárosi önkormányzat nem adta ki a bontási engedélyt.

„A Bécsi utcai projekt tervezett bontásai és telekösszevonásai nyomán létrejövő - már a szóban forgó három épület bontására korlátozódó csökkentett program esetén is - hatalmas épület bezavarna a történelmi szerkezetbe és látványba.” – áll a KÖH december 29-én kelt állásfoglalásában.

Az Index által megszerzett dokumentum szerint „a projekt az ötödik kerületben eddig példa nélküli nagyságrendű bontással járna, az új beépítés egyszerre tenné tönkre a városszerkezetet és a városképet. A műemléki jelentőségű terület rendszerének és anyagi valójának ilyen mérvű átalakítását semmilyen új építészeti minőség ígéretével nem lehet indokolni.”

Puskás András az ötödik kerület polgármester helyettese azt mondta, hogy a belvárosi önkormányzat a kezdetektől fogva tanácsolta Csipak Péter befektetőnek, hogy az elvi építési engedély megszerzése után a tervtanács véleményét betartva ne kezdeményezzen bontási eljárást, hanem először készíttesse el az épület végleges terveit, és folytassa le azok nyilvános vitáját is. Az építési engedély megszerzése után egyszerre indítsa el a bontást és az építkezést.

A jogszabályok lehetővé teszik ugyan, hogy a bontást külön kezdeményezzék, mondta az alpolgármester, ám ebben az esetben a kerületnek ki kellett kérnie a KÖH véleményét, és a hivatal egyik épület esetében sem javasolt a bontást. Ezek után az önkormányzat nem adja ki a Zeppelin-projektként elhíresült beruházáshoz a bontási engedélyt, jelentett ki Puskás.
Támogatták majd elfordultak tőle

Az ellentmondásos megítélésű belvárosi beruházás előkészítése a legutóbbi időkig zavartalanul folyt. A problémák akkor kezdődtek, amikor a Közigazgattási Hivatal másodfokú elvi építési engedélyében arról határozott, hogy az irodákat, bevásárlóközpontot és hotelt is tartalmazó komplexum nem öt, csak három három ház helyén épülhetne [1] . A maximális magasságot harminc méterben határozták meg.

Bár a neves építészekből álló Tervtanács korábban támogatta a beruházást, Tarlós István főpolgármester városképi kérdésekben illetékes tanácsa már elítélte azt. [2] Az ügy érdekessége, hogy a két grémium tagjai részben hasonlóak.

A viták közepette Csipak Péter beadta a bontási kérelmet a három épületre.

Forrás: Index

Lakás és lakópark ajánló

Frangipani24

Frangepán utca 24.

Corvin Sarok Residence

Kisfaludy utca 23.

Marina Life

Mura utca 2.

Rupphegyi Liget

Barackmag utca

Viza Apartmanház II. ütem

Párkány u. 4-6.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső