Extrém parkolás: Esküvő és jógaóra a világ legdrágább garázsában

A divat világában a kifutón csillogó „haute couture” divatköltemények analógiájára épült parkolóház inkább egy művészeti tanulmánynak fogható fel, mint praktikus parkolási létesítménynek.

A garázs belmagassága néhol meghaladja a 10 métert is, ami a normál érték több mint háromszorosa. A belső lépcsőházak különböző irányokban csavarodnak, az épület hangulata inkább idézi egy loft lakás hangulatát, mint parkolóházét. A garázstérben az emeleten egy üvegkockában designer ruhabolt kapott helyet, a parkoló szintek peremén a beton védőfalakat vastag drótkötelek helyettesítik.

A legfelső szintet  különféle rendezvényekre is bérbe lehet venni: az persze ár csillagászati: 12-15 ezer dollár (kb: 2,5-3 mFt) egy éjszakára. Tartanak itt esküvőt, koncertet, jóga órát, mindent ami elképzelhető. A kilátás a városra és az óceánra persze csodálatos. A legfelső szinten a tulajdonos saját Penthouse-a található – nyilván a kilátás innen a legjobb: Welcome to Miami!
 
Az alapgondolat egy olyan közlekedési létesítmény létrehozása volt, ami az autók mellett életet – rendezvényeket, partykat is - visz a garázsba. A tervezők és a fejlesztők is kísérletnek tekintik a garázst, olyan építészeti alkotásnak, ami új irányt ad a belvárosi közlekedési infrastruktúrának.
 
A garázst egy helyi ingatlanfejlesztő építette, a tervezési munkálatokat a svájci Herzog & de Meuron építésziroda végezte (az ő nevükhöz fűződik többek között a TATE Gallery Londonban, vagy a Pekingi olimpiai csarnok.) Bár a parkolóházra égető szükség volt, mégsem tekinthető hagyományos épületnek: ez egy kortárs hangulatú fejlesztés. A parkolóház környezete is átalakult - megújult,  az utcafronton közpark és üveg pavilonok kaptak helyet.

A néhol több mint 10 méteres belmagasságú létesítményben egy óra parkolás 4 dollárba (kb 850Ft) kerül, míg az utcán kb. 1 dollárért (kb 212 Ft) lehet ugyanennyit parkolni. Egy helyi lakos véleménye szerint, „az autó csak annyira szép, mint amennyire a garázs, amiben parkol.”

Az extrém dolgok ezzel még nem értek véget. A 300 férőhelyes és 22.500 m2-es garázs építési költségei 65 millió dollárra (kb. 13 mrd Ft) rúgtak, - amibe ugyan a parkolóhelyek mellett a többi funkció is beletartozik - az ár mindezek ellenére még így is borzasztóan magas. A garázs földszintjén kereskedelmi egységek kaptak helyet. Egy parkolóhely fajlagos mérete kb. 75m2. No comment.

A parkonet.com véleménye szerint:

Érdekes és extrém. Nem lehet szó nélkül elmenni mellette. A projekt egy nagyon érdekes problémakört dolgoz fel: Lehet egy garázs több mint puszta parkolási létesítmény? Ez mostanában igen aktuális kérdés, hiszen egyes budapesti parkolóházak és mélygarázsok sikertelenségének oka, hogy a parkolási szolgáltatások mellett semmilyen kapcsolódó szolgáltatást nem lehet igénybe venni.

Az üzemeltető így egy lábon áll. Ez kb. olyan mintha egy mobiltelefonnal még mindig csak telefonálni lehetne: se SMS, se Internet, se fényképező, se számológép stb…
Garázsfejlesztéseknél tehát érdemes rendszerben gondolkodni, figyelembe venni az autós igényeit és a parkolás mellett más kapcsolódó szolgáltatásokat is kínálni. Így az ingatlan megtérülése több forrásból is biztosítható.

Forrás: Parkonet.com

Lakás és lakópark ajánló

The Gardens Budapest

Reitter ferenc utca

Foldana Family

Szent László út 47

Sasad Liget V-VI. ütem

Beregszász út 6/b

Carina Residence

Belterület 18/6

Marina Life

Mura utca 2.

Spanyolkert

Semmelweis utca

KÖVESS MINKET









Lakás kereső