Lakosságot adóztatják az önkormányzatok

Az idegenforgalmi adóból 2011-ben 6,7 milliárd forint folyt be, tavaly pedig 8 milliárd, s ez több mint 16 százalékos emelkedés, amit a turistaforgalom nem indokol. Emellett a lakosság 29 százalékos tehernövekedést szenvedett el a kommunális adózásban. Az ingatlanadó növekedése a legszámottevőbb.

rutálisan emelkedett az elmúlt években több önkormányzati adóból származó bevétel, a csökkenő iparűzési adót a jelek szerint a lakossági adóból pótolják a helyhatóságok – írta a Napi Gazdaság.

 

A lap szerdai számában ismertetett adatok szerint a teljes helyi adóbevétel 2010-2012-ben szerényen, öt százalékkal emelkedett. Továbbra is az iparűzési adóból származik a legtöbb bevétel, ez tavaly 446 milliárd forint volt, ami szinte megegyezik a 2010-es adattal, tízmilliárd forinttal elmarad ugyanakkor a 2011-es bevételtől. A kiesést próbálják kompenzálni az önkormányzatok.

 

Míg például az idegenforgalmi adóból 2011-ben 6,7 milliárd forint folyt be, addig tavaly nyolc, s ez több mint 16 százalékos emelkedés, miközben tavaly mindössze hat százalékkal nőtt a vendégek, s nyolccal a vendégéjszakák száma országos szinten a KSH adatai szerint.

 

A vállalkozásokra kivetett kommunális adó kivezetésével nem csökkent a teljes kommunális adóból származó bevétel, ami a lap szerint azt mutatja, hogy a kiesést a lakosságra terhelték. Míg 2010-ben alig több mint tízmilliárd forint volt az ebből származó bevétel, addig tavaly már 13 milliárd forint. A lakosság 29 százalékos tehernövekedést szenvedett el a kommunális adózásban.

 

Ennél is durvábban nőtt azonban az ingatlanok után fizetendő adó. Építményadóból és telekadóból összesen több mint 106 milliárd forint bevételt szereztek az önkormányzatok 2012-ben, ami a 2010-es bevételhez képest 36 százalékos emelkedés. Évente egyaránt 16,5-16,5 százalék volt a növekedés a bevételekben. Az építőipari adatok ismeretében ezt a drasztikus növekedést nem magyarázhatja az újabb és újabb adóalanyok, adózás alá tartozó ingatlanok megjelenése, csak a kemény adóemelés – állapítja meg a lap.

Forrás: MTI

Lakás és lakópark ajánló

Miller Residence

Miller János utca

Boróka Park

Vályogvető utca

Frangipani24

Frangepán utca 24.

Péterhegyi lakópark

Péterhegyi út 77.

Práter Park

Práter utca 73.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső