Lealkonyul a nagy könyvvizsgálók korszaka?

Az Európai Bizottság a napokban a pénzügyi auditálás újragondolásáról tett közzé jelentést. A „Könyvvizsgálati politika: A válság tanulsága” címmel kiadott Zöld Könyv szerint a könyvvizsgáló piac koncentráltságának kezelésére hatósági beavatkozásra van szükség.

A tőzsdei cégek könyvvizsgálatainak 90 százalékát a tagállamok többségében a Big Four – a Deloitte Touche Tohmatsu, a PricewaterhouseCoopers, az Ernst & Young és a KPMG tagjai végzik. A Bizottság szerint a nagyobb vagy kritikus méretet elért cég bukása a teljes piacot magával ránthatja.

Jeremy Newman, a BDO International vezérigazgatója fontos előrelépésnek tartja, hogy végre átfogó vita indult az érintett felek széles körének bevonásával arról, mit kell tenni azért, hogy a pénzügyi kimutatások auditálása és a könyvvizsgálati jelentések „betöltsék rendeltetésüket”.

A világ 115 országában jelen lévő könyvvizsgáló és professzionális tanácsadó hálózat első embere a Zöld Könyvnek a koncentrációval és piacszerkezettel kapcsolatos megállapításai kapcsán elmondta: „Biztató jelnek tartjuk, hogy a Zöld Könyv kiemelt figyelmet fordít a könyvvizsgálati piac koncentráltságára és a nagy tőzsdei cégek vizsgálatára szakosodott piaci szegmens szerkezetére. Régóta hangoztatjuk, hogy a könyvvizsgálói piac felső szegmensére jellemző koncentráció egészségtelen. Üdvözöljük azt a javaslatot, hogy a törvényhozóknak és a szabályozó hatóságoknak készen kell állniuk a könyvvizsgálói piac koncentráltságának kezelésére, mivel a piac önmagától nyilvánvalóan nem tudja megoldani ezt a kérdést.”
 
A Bizottság Zöld Könyve megállapítja, hogy a tőzsdei cégek könyvvizsgálatainak 90 százalékát a tagállamok többségében a Big Four tagjai végzik, ami „rendkívül megnehezíti” más cégek piacra lépését, „még ha megfelelő kapacitással rendelkeznek is a nemzetközi könyvvizsgálati piacon történő működéshez”. A Bizottság arra figyelmeztet, „hogy az ilyen mértékű koncentráció a rendszerszintű kockázat halmozódásához vezet és egy nagyobb vagy kritikus méretet elért cég bukása a „a teljes piacot magával ránthatja”. A Bizottság szerint úgy tűnik, hogy „egyes szerződésekben kifejezetten kikötik a Big Four könyvvizsgáló cégek alkalmazását, például amikor ezt pénzintézetek a vállalati hitelezés feltételéül szabják”.
 

Jeremy Newman elmondta: „A Big Four iránti elfogultság különösen fontos téma, és örömmel látjuk, hogy a Bizottság helyreigazító intézkedésre készül ezen a területen, különös tekintettel a Big Four alkalmazását előíró szerződéses kikötésekre.” Hozzátette, hogy a BDO a 27 uniós tagállam mindegyikére kiterjedő felmérést folytat a kérdésről. „Az első eredmények azt bizonyítják, hogy a tagállamok több mint felében előfordulnak ilyen kikötések. Legfőbb ideje, hogy a Bizottság is megvizsgálja az ügyet és a piacra jellemző egyéb versenyellenes szokásokat.”
 
A tőzsdei cégek könyvvizsgálata Magyarországon is a négy nagy könyvvizsgáló cégre koncentrálódik, a hazai arányok szinte teljesen megegyeznek a nemzetközi arányokkal.

Szerző: Világgazdaság Online

Forrás: Világgazdaság online

Lakás és lakópark ajánló

Unipark46

Hajdú utca 46

Julianus ház

Julianus barát utca 20.

Szent Anna Udvar 2. ütem

Mécs László utca

Westfalia

Lőportár utca 1.

Pannónia Ház

Pannónia u. 77-79.

Gergely Garden

Gergely utca 75.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső