Olcsóbb a forint alapú lakáshitel, mint a válság előtt a frankhitel volt

Hatalmas változásokat hozott a lakáshitelek piacán az MNB kamatcsökkentési sorozata. Ma már az árfolyam kockázat nélkül, azaz forint alapon felvett hitelek törlesztőrészlete kisebb lehet, mint a 2006-2007-ben a válságot megelőzően svájci frank alapon elérhető hiteleké volt. Mindebből egyenesen következik, hogy amennyiben az átlagember jövőbe vetett bizalma megnő, a lakáshitelek felvétele, az ingatlanpiaci adásvételek száma akár számottevően is bővülhet - íja a Bankmonitor.hu.

A kamatcsökkentések hatására az állami kamattámogatással rendelkező hitelek és a normál piaci hitelek között nincs érdemleges különbség. Az alábbi egy Bankmonitor.hu lakáshitel-piaci körkép.

Ma akár 69.000 Ft-os havi törlesztőért lehet megkapni egy 10 millió Ft-os, 20 éves futamidejű lakáshitelt, 8.000 Ft-tal is kisebb havi törlesztőrészletért, mint 2008-ban ugyanezen hitelt svájci frank alapon. Nem csupán a 10%-kal kisebb törlesztő részlet a jelentős előny, hanem az a tény, hogy nincs árfolyamkockázat. A forint svájci frankkal szembeni árfolyam elmozdulása volt ugyanis az a tényező, amely korábbi hitelfelvevők tömegeinek keserítette meg az életét. Hiába volt ugyanis kedvező a törlesztőrészlet a hitel felvételekor, a későbbi árfolyam elmozdulás szélsőséges esetekben 60%-os, vagy ezt meghaladó törelsztőrészlet emelkedést okoztak. Ez a veszély ma már forint alapon egyáltalán nem fenyeget.
 
Mint fentiekben, a 14 legnagyobb hazai bank hitelkínálatának átvizsgálásával létrejött összehasonlítás alapján látható, ma 5,9%-os THM-mel (nem túl precíz leegyszerűsítéssel élve: effektív kamattal) lehet megkapni a legjobb forint alapú lakáshitelt. A cikk folytatása itt!
Forrás: IngatlanHírek.hu

Lakás és lakópark ajánló

Tópark

Sasbérc út 1.

Amphora Ház

Lenhossék utca 30.

Csalogány 43

Csalogány utca 43

Citizen Park

Jász utca 34-42.

Miller Residence

Miller János utca

Julianus ház

Julianus barát utca 20.

KÖVESS MINKET









Lakás kereső